Skoči do osrednje vsebine

Podnebni svet o posodobitvi Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta

Na današnji 6. seji sta bila v ospredju predstavitev Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in stališče Podnebnega sveta do novega Energetskega zakona. Na seji je med drugim potekala tudi razprava o načinu sodelovanja med Podnebni svetom in drugimi ministrstvi z namenom uresničevanja podnebnih ciljev.

Seje sta se udeležila državna sekretarja mag. Tina Seršen in Uroš Vajgl ter mag. Stane Merše in Matjaž Česen iz Inštituta Jožef Stefan. 

Mag. Stane Merše je za člane in predstavnike Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) pripravil predstavitev posodobitve NEPN (Četrti predlog posodobitve NEPN, verzija 4.0, februar 2024), katerega sprejetje je načrtovano v letošnjem letu. Izzive predstavljajo povečanje izvedljivosti ukrepov, energetska in snovna učinkovitost, opuščanje fosilnih goriv ter krepitev zmogljivosti, povezovanja, sodelovanja, raziskav in inovacij, ki bi pripomogle k hitrejšemu zelenemu prehodu.

Člani so v odzivu na predstavitev posodobitve povedali, da bo v kratkem času težje doseči večje zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v prometu, saj gre za sektor, ki v skupnem deležu emisij prispeva največ. Člani so mnenja, da je potrebno implementirati vse vrste ukrepov, tudi tiste, ki niso najbolj priljubljeni. V tej luči so predstavili predlog o zmanjševanju hitrosti na avtocestah na 110 kilometrov na uro, ki bi dodatno prispeval k zmanjševanju emisij, povečevanju pretočnosti ter nenazadnje tudi varnosti v prometu.

V nadaljevanju so postavili tudi vprašanje v zvezi s scenarijem NEPN, ki obravnava jedrsko energijo. Razloženo je bilo, da je v oceno stroškov zajeta zgolj gradnja jedrske elektrarne ne pa tudi razgradnja obstoječe elektrarne, ravnanje z jedrskimi odpadki in hlajenje elektrarne.  

Pri predstavitvi makroekonomskih učinkov scenarijev NEPN je Podnebni svet povedal, da se je treba resneje lotiti reševanja problematike energetske in prevozne revščine.

Na seji so člani prav tako oblikovali stališče Podnebnega sveta do novega Energetskega zakona, ki je trenutno v postopku sprejemanja. Pozdravljajo pripravo takšnega zakona, ki hkrati naslavlja tako podnebne spremembe kot kakovost zraka. Potekala je razprava o onesnaževanju zraka s strani malih kurilnih naprav na biomaso, o trajnostnem gospodarjenju z gozdovi in potrebi po naslovitvi ukrepov s področja energetsko intenzivne industrije.

Na podlagi 145. člena Zakona o varstvu okolja, ki določa, da Podnebni svet »predlaga ukrepe za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter za njihovo izvajanje v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji in prispeva k celoviti obravnavi čezsektorskih ukrepov glede podnebnih sprememb« so člani in predstavniki MOPE razpravljali o možnostih sodelovanja z drugimi ministrstvi. Predstavniki posameznih ministrstev bodo prejeli vabila na prihodnje seje Podnebnega sveta, z namenom obravnave ključnih zakonodajnih in drugih pobud, ki imajo znatnejši učinek na podnebje.