Skoči do osrednje vsebine

Minister Novak s predstavniki nevladnih organizacij s področja urejanja voda, prostora in narave

Na seji Sveta za nevladne organizacije so se sestali predstavniki vodstva Ministrstva za naravne vire in prostor s predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področjih, ki jih ministrstvo resorno pokriva: vode, narava in prostor.

Minister Jože Novak je skupaj z državno sekretarko dr. Lidijo Kegljevič Zagorc ter sodelavci iz direktoratov, ki pokrivajo posamezna delovna področja, predstavnikom nevladnih organizacij (NVO) predstavil prioritete ministrstva v prihodnjih dveh letih. Ministrstvo se bo še naprej pri svojem delu osredotočalo predvsem na urejanje vodotokov. In sicer na način, da bodo ti v prihodnje bolj odporni na podnebne spremembe, pri čemer je treba v čim večji možni meri uporabljati tako imenovane »na naravi temelječe rešitve« (angleško Nature-based Solutions – NbS). Javnost pa ob tem ozaveščati o pomenu in dolgoročnih učinkih takšnih rešitev. Odpornost na vremenske ekstremne moramo povečati tudi na področju prostorskega urejanja in graditve, ob tem pa ustrezno varovati naravo ter našo pestro biotsko raznovrstnost. Minister je poudaril, da je treba okrepiti zavedanje, da moramo biti do vode, narave in prostora odgovorni.

Sodelujoči so se v razpravi osredotočili še na področje sofinanciranja NVO, ki delujejo na področjih, ki jih pokriva ministrstvo. NVO se lahko prijavljajo na razpise za sofinanciranje projektov na področju narave ali za sofinanciranje dogodkov, okroglih miz, razstav in nagradnih skladov na področju urejanja prostora in graditve.

Svet se bo ponovno sestal še pred poletjem.