Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija sprejela amandmaje delovnih programov Obzorje Evropa - 7,3 milijarde za raziskave

Evropska komisija je sprejela pomembne dopolnitve programov Obzorje Evropa za obdobje 2023-2024. Ta spremembe prinašajo tudi povečano financiranje raziskav in inovacij, ki so ključne za doseganje zelenega in digitalnega prehoda v Evropski uniji. Dopolnitve delovnih programov omogočajo povečanje proračuna za leto 2024 za skoraj 1,4 milijarde evrov, kar dviga skupni proračun na 7,3 milijarde evrov.

Sredstva bodo namenjena za financiranje petih evropskih misij, ki imajo ambiciozne cilje, kot je na primer doseči podnebno nevtralnost več kot 100 mest, obnoviti vsaj 25.000 kilometrov prosto tekočih rek, doseči hitrejše in boljše odkrivanje rakavih bolezni ter spodbujati inovacije na področju zelenih tehnologij.  

Instrument Novi Evropski Bauhaus bo nadaljeval z ustvarjanjem trajnostnih in dostopnih bivalnih prostorov ter s spodbujanjem inovativnih rešitev za izpolnitev ciljev evropskega zelenega dogovora. Poleg tega bodo eksperimentalni ukrepi v okviru programa Obzorje Evropa podpirali odprtost programa ter kariere mladih raziskovalcev, kar bo prispevalo k trajnostnemu razvoju evropskega raziskovalnega in inovacijskega sektorja. S sprejetjem teh delovnih programov se omogoča tudi neprekinjenost za razpise v okviru ukrepov Marie Skłodowska-Curie (angleško Marie Skłodowska-Curie Actions - MSCA), sodelovanje za odličnost (angleško Teaming for Excellence) in ERA štipendije (angleško European Research Area Fellowships – ERA Fellowships) v letu 2025.

Dopolnitve delovnih programov prav tako vključujejo podporo kulturni dediščini in pripravljenost na morebitne prihodnje pandemije, s čimer Evropa krepi svojo odpornost in pripravljenost na različne izzive prihodnosti.

Te dopolnitve programa Obzorje Evropa odražajo zavezanost Evropske unije k spodbujanju trajnostnega razvoja, raziskav in inovacij ter premikanju proti digitalni in zeleni prihodnosti.

Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več podrobnosti o amandmajih delovnih programov Obzorje Evropa (v angleščini).