Skoči do osrednje vsebine

Dva kandidata za pilota uspešno končala usposabljanje za poletanje na vodi na jezeru Como v Italiji

Kandidata za pilota sta se med 8. in 15. aprilom usposabljala za pridobitev ratinga za poletanje na vodi na jezeru Como v Italiji.

Dva nadarjena kandidata za letalska pilota sta nedavno uspešno zaključila intenzivno usposabljanje za pridobitev ratinga za poletanje na vodi. Na osemdnevnem usposabljanju sta kandidata spoznala letenje in njene specifike delovanja iz vodnih površin, prepoznavanja vremenskih in ostalih pogojev, ki vplivajo na pristajanje in poletanje na vodi, posebnosti operiranja amfibijskih letal, ki so zmožna pristajati in poletati tako na vodi kot na utrjenih talnih površinah. Praktični del letenja je zajemal deset ur na vodnih letalih, dve uri na amfibijskih letalih ter na koncu teoretični in praktični del izpita na amfibijskem letalu C172.

Pridobitev ratinga za poletanje na vodi je pogoj za pričetek usposabljanja na amfibijskih letalih Air Tractor Fireboss, ki sledi v začetku maja v Španiji. Tam se bodo kandidati teoretično in praktično usposobili za letenje na Air Tractor Firebossu, nato pa bodo izvedli usposabljanje v tehniki pobega iz letala pod vodo (angleško Airplane underwater escape technique - AUET) ter nadaljevali s šolanjem za operacije gašenja na enakem tipu letala.

Po celotnem končanem šolanju se bod piloti usposabljali na domačih tleh, saj za samostojno izvajanje operacij gašenja potrebujejo približno 200 naletnih ur na posameznem tipu letala.