Skoči do osrednje vsebine

Dogovor za razvoj regij vabi občine k prijavam za sofinanciranje iz nove finančne perspektive

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je 29. marca 2024 objavilo prvo dopolnitev povabila dogovorov za razvoj regij v okviru ciljev Programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Skupni obseg sredstev v povabilu znaša 440 milijonov evrov, od tega 341 milijonov za specifične cilje, vezane na področja Ministrstva za naravne vire in prostor.

Sofinancirani bodo občinski projekti v 12 razvojnih regijah, pri čemer ministrstvo zasleduje tri cilje. Prvi je področje dograditev sistemov za odvajanje in čiščenje odpadnih voda v aglomeracijah nad 2000 prebivalcev in sicer v višini 217 milijonov evrov. Drugi je področje investicij v javne vodovode, ki oskrbujejo več kot 10.000 prebivalcev. Namen investicij bo zmanjšanje vodnih izgub, izvedba zagotavljanja rezervnih zajetij za pitno vodo in oziroma ali dograditev javnega vodovoda s priključitvijo dodatnih objektov za oskrbo prebivalcev z namenom izboljšanja dostopa do pitne vode. Na voljo je 85 milijonov evrov. Tretji in nov cilj, vključen v povabilo, podpira projekte zelene infrastrukture v višini 39 milijonov evrov.

V pomoč do dobro pripravljenih vlog je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj po objavi povabila skupaj s sodelujočimi Ministrstvom za naravne vire in prostor, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo in Ministrstvom za infrastrukturo organiziralo predstavitev vsebin in možnost za razpravo glede morebitnih vprašanj, ki se tičejo objavljenega besedila.

Informativni dan za zahodno kohezijsko regijo je potekal v torek, 16. aprila 2024 na Brdu pri Kranju. Informativni dan za vzhodno kohezijsko regijo bo v ponedeljek, 22. aprila 2024, v Šentjurju.

 

Javna objava dopolnitve povabila