Skoči do osrednje vsebine

Strokovni posvet: Otrok – zrcalo družbe!

Center za izobraževanje v pravosodju skupaj z Generalno policijsko upravo in Društvom državnih tožilcev Slovenije 18. in 19. aprila 2024 v Ljubljani organizira 22. strokovni posvet z naslovom Otrok – zrcalo družbe! Udeležence posveta je uvodoma nagovorila državna sekretarka Helga Dobrin.

V Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji posebno pozornost namenjamo obravnavi vseh vrst nasilja, sploh nasilja nad ranljivimi skupinami, kamor spadajo tudi otroci in mladoletniki. Ustanovili smo tudi široko medresorsko delovno skupino, ki se ukvarja z vsemi vrstami nasilja. Zaradi aktualnega dogajanja posebno skrb namenjamo področju medvrstniškega nasilja, pri čemer je poudarek na odkrivanju in proaktivnem delu policije pri obravnavi tovrstnih ravnanj in medinstitucionalnem sodelovanju pri odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj.

Zavedati se moramo, da je medvrstniško nasilje kompleksen pojav, v katerem se odražajo številna družbena vprašanja in težave, za njegovo celostno razumevanje pa je treba pogledati tudi z vidika spola, je dejala državna sekretarka Helga Dobrin. »Mladostniki niso ločeni od širše družbe, zato take oblike nasilja tudi ni mogoče obravnavati ločeno od širših družbenih vprašanj, povezanih s socialno-ekonomskim položajem družin, položajem mladih v družbi, nestrpnostjo do različnih družbenih skupin ter drugimi okoliščinami in dejavniki, ki vplivajo na mlade. Medvrstniško nasilje se v fizičnem prostoru največkrat dogaja v šolskih okoliših ali na javnih površinah v neposredni bližini, vključuje pa tudi kibernetski prostor. Posebna oblika psihičnega nasilja med vrstniki namreč vključuje zlorabo sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (interneta, mobilne telefonije). Zato je pomembno razumevanje vloge izobraževalnih institucij, ki se morajo neposredno vključevati v preprečevanje in zatiranje omenjenih oblik medvrstniškega nasilja.«

Številna družbena omrežja »zaposlujejo« mlade. Prek njih komunicirajo med seboj in ostalim svetom, kjer pa prežijo različne nevarnosti – tako od zunaj kot med njimi samimi. Zato smo priča porastu in vedno hujšim oblikam medvrstniškega nasilja. Odgovornost odraslih – v prvi vrsti tistih v družini, sorodstvu in ostalih, ki kakorkoli stopamo v stik z mladimi vsakodnevno v okviru šolskih in obšolskih aktivnostih, je prepoznati drugačno obnašanje, stisko mladih in njihovo medsebojno interakcijo, ki je tudi agresivna, nasilna in neizprosna, je povedala državna sekretarka Dobrin.

Strokovni posvet sta vodila okrožna državna tožilka mag. Jride Mršnik Poljšak z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto iz Generalne policijske uprave.