Skoči do osrednje vsebine

Na uradnem obisku v Sloveniji je minister za obrambo Črne gore Dragan Krapović

Na povabilo ministra za obrambo Marjana Šarca je od včeraj, 17. aprila, na uradnem obisku v Sloveniji minister za obrambo Črne gore Dragan Krapović. Namen obiska je poglobitev dvostranskega sodelovanje med državama na obrambnem področju.

Danes, po sprejemu z vojaškimi častmi na Ministrstvu za obrambo, sta se ministra z delegacijama sestala na uradnih pogovorih. Pogovarjala sta se o obrambnem in vojaškem sodelovanju med državama, ki je odlično ter se še krepi. »Tako kot smo podpirali Črno goro na poti v Nato, tako bomo podpirali tudi njeno pot v Evropsko unijo. Naše sodelovanje temelji na zgodovinski povezanosti obeh narodov, trdno prijateljstvo pa se od črnogorske osamosvojitve dalje krepi še naprej,« je poudaril minister Šarec, ki je še posebej izpostavil sodelovanje na področju logistike, nabav in donacij, s katerim ne krepimo samo dvostranskega sodelovanja, temveč tudi interoperabilnost in enotnost znotraj Nata. »S Črno goro razvijamo izjemno uspešno partnerstvo na področju vojaške zgodovine in smo hvaležni za vse donacije muzejskih eksponatov, ki jih je Črna gora donirala Sloveniji in si jih javnost lahko ogleda tako v Parku vojaške zgodovine kot v Vojaškem muzeju Slovenske vojske,« je še dejal minister Šarec.

Tema pogovorov so bili tudi skupni nastopi v mednarodnih operacijah in na misijah. Pri tem je minister Šarec izpostavil naše zelo uspešno in prepoznano regionalno sodelovanje v Natovi bojni skupini eFP v Latviji ter pohvalil motiviranost, usposobljenost in profesionalnost pripadnikov vojske Črne gore, ki skupaj s severnomakedonskimi pripadniki dopolnjujejo kontingent v Latviji.

Ministra Šarec in Krapović sta se posvetila tudi stabilnosti in varnosti regije Zahodnega Balkana, kar je v strateškem interesu Slovenije. V regiji delujemo tako na taktičnem in operativnem kot tudi na strateškem nivoju. Fokus našega operativnega delovanja je v operacijah Kfor na Kosovu in Eufor Althea v Bosni in Hercegovini. »Veseli smo, da smo lahko del zgodbe v okviru kibernetskega centra, soustanovljenega s Francijo, v Podgorici, saj je ključno naslavljati hibridne grožnje in kibernetske napade, ki jim je tudi Slovenija vsakodnevno priča. V regiji Zahodnega Balkana se križajo različni varnostni dejavniki, zato menimo, da je treba nameniti ustrezno pozornost regiji, tudi v luči prihajajočega Washingtonskega vrha,« je dejal minister Šarec.

Minister Šarec je svojemu kolegu ministru za obrambo Črne gore Draganu Krapoviću predstavil tudi ključne procese na področju obrambnih reform, modernizacije in pridobivanja kadra za Slovensko vojsko.

Ministra sta bila soglasna v podpori nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju pri njegovi kandidaturi za položaj posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino. »S svojimi izkušnjami in svojim poznavanjem regije bi lahko veliko pripomogel k reševanju odprtih vprašanj,« je poudaril  minister Šarec.

Ministra sta tudi izmenjala poglede na trenutno mednarodno varnostno situacijo, s poudarkom na vojni v Ukrajini in dogodkih na Bližnjem vzhodu. Slovenija odločno podpira napore Ukrajine pri obrambi svojega ozemlja v skladu s svojimi zmogljivostmi in potrebami Ukrajine. Minister Šarec je poudaril, da se zavedata, da je trenutna situacija na Bližnjem vzhodu resna ter da sta se strinjala, da je situacijo med Iranom in Izraelom treba umiriti, zagotoviti premirje v Gazi, predvsem pa preprečiti širjenje regijskega konflikta.

Minister za obrambo Črne gore Dragan Krapović je pohvalil odlično sodelovanje med državama na področju obrambe, ki se je še poglobilo s podporo Slovenije na poti v evroatlantske integracije, saj je bila Slovenija kontaktna točka za vstop Črne gore v Nato, z vstopom pa so se področja sodelovanja še okrepila in intenzivirala. Minister Krapović je tudi napovedal pridružitev Črne gore Natovemu centru odličnosti za gorsko bojevanju v Poljčah, s čimer se bo dosedanje intenzivno sodelovanje na področju gorskega bojevanja dvignilo še na višjo raven.

Ministra sta na koncu poudarila, da sodelovanje med Slovenijo in Črno goro na obrambnem področju ostaja močno. Minister Šarec se je črnogorskemu ministru Krapoviću zahvalil za obisk, s katerim sta po njegovih besedah potrdila vez prijateljstva med državama ter zavezanost k vrednotam Nata in Evropske unije.

Minister za obrambo Marjan Šarec in minister za obrambo Črne gore Dragan Krapović sta podpisala tudi sporazum o predaji lastništva šestih neubojnih ročnih protiletalskih sistemov. Generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Ministrstva za obrambo Republike Slovenije Rolando Žel in v. d. generalne direktorice Direktorata za obrambno politiko Ministrstva za obrambo Črne gore Radmila Perović pa sta podpisala načrt sodelovanja med državama na področju obrambe za leto 2024.

Jutri, zadnji dan uradnega obiska v Sloveniji, bo minister za obrambo Črne gore Dragan Krapović obiskal nekaj slovenskih podjetij v okviru slovenske obrambne industrije.

Video posnetek izjave si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.