Skoči do osrednje vsebine

Sejem graditeljstva Megra 2024

Minister Jevšek je bil slavnostni govornik na odprtju mednarodnega sejma graditeljstva Megra. V nagovoru je poudaril, da sejem ne ponuja samo dobrih poslovnih priložnosti podjetjem in podjetnikom v graditeljstvu, temveč naslavlja teme, ki so bistvene za tehnološki razvoj na številnih področjih. Minister je ob tej priložnosti podelil tudi okoljske certifikate Znak kakovosti v graditeljstvu 2024.
Minister Jevšek in direktor Pomurskega sejma Erjavec si ogledujeta zunanje razstavljavce Sejma Megra

Minister dr. Aleksander Jevšek in direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 3

»Živimo v svetu hitrih sprememb in potreb po temeljiti preobrazbi gospodarstva. To je ključnega pomena za ustvarjanje bolj trajnostnega, odpornega in pravičnega sveta, ki bo omogočil dobrobit zdajšnjih in prihodnjih generacij. Ministrstvo za gospodarstvo turizem in šport zato pripravlja Akcijski načrt za povečanje konkurenčnosti in produktivnosti, prav tako tudi druga ministrstva že sedaj spodbujamo trajnostno delovanje gospodarstva z različnimi ukrepi,« je poudaril minister Jevšek. 

»Zelo pomemben vir za investicije so evropska kohezijska sredstva. Znaten del teh sredstev je namenjen spodbujanju inovativne in pametne gospodarske preobrazbe ter regionalne povezljivosti. V programskem obdobju 2021-2027 so ti viri predvsem v okviru cilja 1 Pametna Evropa. Ta je namenjen razvoju, izboljšanju raziskovalnih in inovacijskih zmogljivosti, uvajanju naprednih tehnologij, digitalizaciji in krepitvi rasti in konkurenčnosti MSP, za kar je na voljo dobrih 720 milijonov evrov. Priložnosti so zagotovo še kje drugje, denimo v okviru cilja 2, ki je namenjen zelenemu prehodu. Za to je na voljo približno 800 milijonov evrov,« je na spomnil minister Jevšek.

Minister je predstavil tudi uredbo za strateške tehnologije za Evropo (angleško Strategic Technologies for Europe Platform - STEP), ki je nekakšen odgovor na potrebe EU po spodbujanju naložb v kritične tehnologije v Evropi. Projektom, ki bodo imela ta pečat, bodo države članice lahko namenile kohezijska sredstva brez dodatnih izbirnih postopkov. Prednostne naloge STEP pa bo možno sofinancirati tudi do 100 odstotkov iz kohezijskih sredstev.

»Ko govorimo o razvoju, digitalnemu in zelenemu prehodu, dvigu dodane vrednosti je pred nami veliko izzivov. Pa tudi priložnosti. Če hočemo biti kot država in družba uspešni, potem si moramo prizadevati za aktivno sodelovanje med vlado, podjetji, znanostjo, civilno družbo; moramo motivirati in povezati ljudi, ki imajo vizijo in znanje, ter izkoristiti vse vire, ki so na voljo,« je nagovor zaključil minister.