Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Dobrin: Skrb za otroke in njihova varnost je odgovornost odraslih

Inštitut za varnostno kulturo in Slovensko združenje za varen svet sta organizirala sedmo konferenco na temo varnosti in (ne)nasilja v vzgojno izobraževalnih zavodih. Konferenco je z uvodnim nagovorom odprla državna sekretarka Helga Dobrin.

»Tema konference je zelo aktualna, tudi težka, predvsem pa od nas, odraslih zahteva maksimalno angažiranost. Otroci so namreč ena najranljivejših skupin v naši družbi. In zato je skrb za otroke – za vsakega od njih – in njihovo varnost odgovornost odraslih,« je dejala državna sekretarka.

Otrok ali mladostnik, ki je žrtev nasilja, je velikokrat ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja. »Zato je pomembno, da prepoznamo znake nasilja nad otroki in tudi vemo, kaj storiti oziroma kako ukrepati, da bi ustavili nasilneža in pomagali otroku ali mladostniku, ki je žrtev medvrstniškega nasilja,« je poudarila državna sekretarka.

V Ministrstvu za notranje zadeve smo medvrstniško nasilje prepoznali kot tisto, ki se mu moramo prednostno posvetiti. »V okviru medresorske delovne skupine za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja je naša naloga med drugim poiskati izboljšave na operativni ravni, predvsem pri policijskih postopkih. Dejstvo je, da Policija veliko dela na tem, da izboljšuje obravnavo žrtev nasilja. Stremimo pa k ustvarjanju še bolj prijaznega okolja za žrtve, ko te končno zberejo pogum in prijavijo nasilje. Takojšnje reagiranje inštitucij je namreč jasno sporočilo žrtvam, da bodo slišane in da inštitucijam lahko zaupajo. S tem se povečuje tudi zaupanje celotne družbe v institucije države in posledično opogumi tudi tiste žrtve, ki prav zaradi nezaupanja v postopke nasilja raje ne prijavijo,« je poudarila državna sekretarka Dobrin in pozvala k preventivnemu delovanju in ozaveščanju družbe o nesprejemljivosti nasilja.

Na tem področju so ministrstva zelo dejavna. Lani smo zagnali preventivno akcijo Nasilje je čist' out. Pripravila jo je Policija ob podpori Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Zavoda za šolstvo. Namen akcije je otroke na njim prijazen način opozoriti na problematiko nasilja med vrstniki, jih spodbuditi k prijateljskim odnosom, pa tudi ozavestiti, naj v primeru nasilja poiščejo pomoč. Za šole smo pripravili preventivne plakate in knjižne kazalnike, kjer so informacije o oblikah medvrstniškega nasilja in napotki, kam naj se otroci in mladostniki obrnejo po pomoč, če postanejo žrtve tovrstnih dejanj. Naše sporočilo otrokom je, da nasilje ni sprejemljivo in da ga kot družba ne bomo tolerirali ter da lahko v vsakem trenutku poiščejo pomoč in jo tudi dobijo.

Zadnje tedne, marca in aprila, je intenzivno potekala kampanja Ministrstva za digitalno preobrazbo. Z njo smo ozaveščali odrasle o prisotnosti medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu, nevarnostih in posledicah ter si prizadevali za preprečevanje in odpravljanje tovrstnega početja v vseh oblikah. Med drugim smo pripravili učne ure v osnovnih in srednjih šolah, v 12 mestnih občinah pripravili okrogle mize s sogovorniki iz šolstva, socialnega dela, policije, tožilstva in nevladnih organizacij, ki so predstavili izkušnje in spoznanja.

Pristojni ministri so podpisali tudi memorandum, s katerim so se zavezali, kaj bodo v določenem času naredili na obravnavanem področju. »Naše sporočilo otrokom je, da nasilje ni sprejemljivo in da ga kot družba ne bomo tolerirali ter da lahko v vsakem trenutku poiščejo pomoč in jo tudi dobijo,« je zaključila državna sekretarka Helga Dobrin.

Udeleženci sedijo v dvorani

Državni sekretarki Janja Zupančič in Helga Dobrin ter prof. dr. Andrej Sotlar z udeleženci konference | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 4