Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Krepili in izboljšali bomo sodelovanje na treh ključnih točkah

Minister Boštjan Poklukar se je po grožnji na enem od spletnih portalov sestal z ministrom za vzgojo in izobraževanje dr. Darjom Feldo, direktorico vladnega urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman in generalnim direktorjem policije mag. Senadom Jušićem.

Ministra sta potrdila dosedanje zelo dobro sodelovanje in se dogovorila o nadaljnjih aktivnostih vezanih na izboljšanje medsebojnega načina obveščanja in ukrepanja.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je dejal: »Z ministrom Feldo sva se dogovorila, da bomo krepili in izboljšali sodelovanje na treh ključnih točkah. Izboljšali bomo protokol obveščanja in komuniciranja podobnih situacij in groženj s strani policije do ministrstva za vzgojo in izobraževanje in slovenskih šol in obratno. Izboljšali bomo tudi protokol ukrepanja. Na podlagi strokovnih predlogov bomo uvedli sistem semaforja kjer zelena barva kaže zaznano grožnjo, vendar ni večje verjetnosti za napad ali kaznivo dejanje. Rumena barva pomeni večjo grožnjo in bo treba obveščati širšo skupnost znotraj šol, starše in otroke. Ob zaznavi še večje grožnje bo določena rdeča barva in obveščali bomo širše - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter vse šole na vseh ravneh.« Minister Poklukar je povedal, da bomo okrepili tudi preventivne aktivnosti z dodatnimi usposabljanji v šolah, organizacijo strokovnih okroglih miz in podobnimi aktivnostmi z namenom, da se osvesti, izobrazi in usposobi tako ravnatelje, vodstva šol, učitelje in starše, da bodo v takih primerih znali pravilno ukrepati.

Minister je prejšnji teden odredil izredni nadzor nad delom policije katerega namen je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bo preverila zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti. Nadzor še poteka.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je medtem poudaril pomen enotne in jasne komunikacije. »Doslej smo s šolami dobro sodelovali, protokole pa je potrebno osvežiti, posodobiti. Prepričan sem, da bomo za to našli ustrezen način,« je dejal minister Felda, ki je v preteklih dneh že večkrat izpostavil pomen občutka varnosti v šolskem prostoru. Ta je namreč temeljni predpogoj skrbi za varno in spodbudno učno okolje otrok in mladostnikov v Sloveniji.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je v uvodu dejal: »Naj uvodoma zelo jasno povem, da bo slovenska policija izvedla vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti in življenja ljudi.« Povedal je, da je policija, v luči strelskega napada na Finskem, prejeto informacijo celovito vsebinsko preverila. Po besedah Jušića iz same informacije ni bilo mogoče razbrati pripravljalnih dejanj ali izvršitve dejanj. Je pa kot taka v luči dogodka, na katerega se je nanašala, predstavljala določeno stopnjo tveganja, celo ogrožanja. V zvezi s tem je povedal, da potekajo intenzivni policijski postopki, vendar zaradi nadaljnjih preiskav podrobnosti ni razkrival.

Kot je še dodal Jušić, policija sleherno informacijo, ki jo zazna ali prejme in je povezana z grožnjami, celovito vsebinsko preuči in izvede vse potrebne ukrepe za izsleditev storilca tovrstnega dejanja. Kot je še dejal, so v zadnjem primeru ugotovili, da iz informacije ne morejo razbrati izvršitvenega dejanja, a da je šlo kljub temu za določeno stopnjo tveganja, zato so se odločili za obveščanje ter dodal: "Ocenili smo, da je izjemnega pomena, da obvestimo pristojno institucijo, predvsem v smislu preventivnega in samozaščitnega dejanja«.

Direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Petra Bezjak Cirman je spomnila na dezinformacije, ki vplivajo na naše življenje. »Zato želim opozoriti, da preberite, premislite in preverite, preden delite vsebine na digitalnih platformah, ker boste s tem veliko naredili za našo varnost.«

Po napovedi ministra Poklukarja se bo še ta teden sestala strokovna delovna skupina obeh resorjev, ki bo intenzivno pristopila k pripravi izboljšanja protokolov. Delovno skupino bo vodila državna sekretarka Helga Dobrin.

Izjava za javnost. Vsi sedijo za mizo, v ozadju so zastave in podajajo izjavo.

Izjava obeh ministrov, generalnega direktorja policije in direktorice vladnega urada za komuniciranje | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3