Skoči do osrednje vsebine

Lastnikom v poplavah uničenih hiš na voljo 12 rešitev nadomestitvenih gradenj

Ministrstvo za solidarno prihodnost je v skupnem projektu z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije izpeljalo javni natečaj, v katerem je strokovna komisija izbrala najboljše rešitve nadomestitvenih stanovanjskih stavb, ki si jih bodo lahko izbrali prebivalci, katerih hiše so bile uničene v lanskih katastrofalnih poplavah.

Glavni namen natečaja je bil zagotoviti najustreznejše rešitve, ki bodo ljudem, prizadetim v poplavah, zagotovile sodoben, kakovosten in dostopen dom, v katerega se bodo lahko čim hitreje vselili.

V natečajnih pogojih smo določili enostanovanjsko hišo, dvostanovanjsko hišo, dvojček in vrstno hišo. Stavbe, pri katerih je bila predvidena velikost uporabne bivalne površine od 90 do 122 kvadratnih metrov, so morale biti načrtovane tako, da jih bodo lahko ljudje po vselitvi s preprostimi posegi nadgradili in prilagodili svojim potrebam.

Na natečaj je prispelo 21 elaboratov, v katerih je bilo 58 arhitekturnih rešitev. Natečajna komisija pod vodstvom prof. mag. Anje Planišček je med temi izbrala 12 rešitev. Od teh je izbranih pet v kategoriji eno- in dvostanovanjskih stavb, trije dvojčki in štiri vrstne hiše.

Za razpis natečaja smo se na Ministrstvu za solidarno prihodnost odločili, ker je v okviru popoplavne obnove in razvoja treba ljudem omogočiti možnost izbire bivanja tudi v sodobnih, manjših tipologijah dvojčkov, dvostanovanjskih in vrstnih hiš, ki so bolj trajnostne ter hkrati cenovno dostopnejše. Z jasno zastavljeno natečajno nalogo smo tako želeli spodbuditi razvoj tipologij, ki bodo prilagojene slovenskemu podeželju in ki bodo omogočale boljšo in trajnejšo rabo prostora. Z racionalno zamejitvijo velikosti uporabne bivalne površine smo zasnove prilagodili življenjskemu ciklu družine ter naslovili tudi okoljski vpliv graditve nadomestitvenih stanovanjskih objektov.

Vse natečajne rešitve si lahko ogledate na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Najprimernejše rešitve bodo kmalu predstavljene tudi v posebnem e-katalogu, ki bo ljudem ponudil izbiro novega doma.