Skoči do osrednje vsebine

18. seja Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost

Ministrica Mateja Čalušić in državna sekretarka Eva Knez sta se včeraj udeležili 18. seje Sveta za območja z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost. Na seji so se člani seznanili s plačili OMD v letu 2023, z aktivnostmi glede možnosti izvzetja plačila OMD iz obdavčitve in s predlogom tretje spremembe strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP).
Sedeči za mizo na včerajšnji seji Sveta: ministrica Mateja Čalušić, državna sekretarka Eva Knez ter predsednik Sveta Janez Beja

Ministrica Mateja Čalušić, državna sekretarka Eva Knez, predsednik Sveta Janez Beja ter generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Maša Žagar na včerajšnji seji | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Razprava se je začela s predstavitvijo plačil OMD za subvencijsko leto 2023, ki so se začela sredi decembra 2023. Do konca leta 2023 je bilo tako izplačanih 15 milijonov evrov. V prvih treh mesecih letošnjega leta so se plačila neprekinjeno izvajala, do zdaj je izplačana večina sredstev. Člani sveta so opozorili na pomembnost pravočasnega prejema plačil iz SN SKP. Ker je bilo leto 2023 prvo, ko so se plačila dodeljevala na podlagi nove metodologije točkovanja kmetijskih gospodarstev v OMD, so člani sveta za naslednjo sejo predlagali pripravo celovite informacije o modelu točkovanja OMD v povezavi z izplačili OMD na podlagi novega točkovanja.

Sledila je informacija o možnosti ukinitve obdavčitve plačila OMD, kar je tudi ena od stavkovnih zahtev kmetov. Državna sekretarka Eva Knez, vodja delovne skupine za preučitev obdavčitve OMD na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je članom sveta poročala o aktivnostih delovne skupine in prihodnjih načrtovanih sestankih s pristojnim Ministrstvom za finance. Pri tem se bo MKGP oprl na analizo točkovanja kmetijskih gospodarstev v OMD, ki jo je posebej za to vprašanje pripravil Kmetijski inštitut Slovenije. Člani sveta so bili enotni glede zahteve za izvzetje plačil OMD iz obdavčitve, ki je prisotna med kmeti.

Člani sveta so obravnavali tudi informacijo o predlogu tretje spremembe SN SKP. Nekatere spremembe, ki ne vplivajo na finančne kazalnike ali cilje, so že bile tehnično usklajene in uradno priglašene Evropski komisiji. Te začnejo veljati z dnem priglasitve. Druge spremembe so v postopku priprave, vse pa bodo del tretje spremembe SN SKP. Najpomembnejša sprememba, ki se nanaša na OMD, je določitev enotne vrednosti točke že z letom 2024. Ta sprememba je že priglašena in torej veljavna že za letošnjo subvencijsko kampanjo.

Člani sveta za OMD so Janez Beja (predsednik, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije), Barbara Zagorc (Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Andreja Ferreira (Gozdarski inštitut Slovenije), Anton Perpar (Biotehniška fakulteta), Andreja Borec (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru), Nina Križnik, Anka Miklavič Lipušček (Gospodarska zbornica Slovenije), Alenka Marjetič Žnider (Zadružna zveza Slovenije), Boris Orešek (Sindikat kmetov Slovenije), Irena Ule, Jožica Gričnik (Zveza kmetic Slovenije), Roman Savšek (Zveza društev rejcev drobnice), Ana Vovk (Univerza v Mariboru), Marjan Hren (Zveza lastnikov gozdov Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine), Sašo Hrovat (Triglavski narodni park), Metod Jagodic, Klemen Černuta, Matjaž Ribaš (Slovenski regionalni razvojni sklad).