Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna nagrada za Mobilne heroje

Mobilni heroji so prejemniki nagrade WSIS 2024 (World Summit on the Information Society). Med projekti, ki širijo etične dimenzije informacijske družbe, so bili v tej kategoriji poleg Mobilnih herojev še projekti iz Gane, Savdske Arabije, ZDA in Finske.

Mobilni heroji so v letu 2023 digitalno usposobili 5533 državljanov in državljank, starejših od 55 let, ki so se učili dela z računalniki, tablicami in mobilnimi telefoni na 313 usposabljanjih v 171 občinah, pretežno na oddaljenih podeželskih območjih. Osnovne naloge Mobilnih herojev so opremiti starejše prebivalce in prebivalke vsaj z osnovnimi digitalnimi veščinami, jim predstaviti mnoge prednosti sodobnih tehnologij pri dostopanju do javnih storitev (kot so digitalna identiteta, e-uprava, e-zdravje, e-bančništvo, e-davki) ter osnove varnosti na spletu. Mobilni heroji so eden pomembnejših projektov uresničevanja načela digitalne vključenosti. Nadaljevali se bodo tudi letos.

Za nagrade WSIS je bilo prijavljenih 1049 projektov. Slavnostna podelitev nagrad zmagovalcem WSIS Prizes 2024 bo 30. maja na sedežu Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) v Ženevi.

Več na spletni strani WSIS Prizes 2024 (itu.int).