Skoči do osrednje vsebine

Sistem financiranja slovenskih občin zagotavlja stabilne temelje za izvrševanje njihovih nalog

Državni svet Republike, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije so danes organizirali strokovni posvet Finančna avtonomija slovenske lokalne samouprave. Dogodka se je udeležil tudi minister, pristojen za lokalno samoupravo, mag. Franc Props. V uvodnih predstavitvah je navedel temeljna načela in značilnosti sistema financiranja slovenskih občin.
Minister mag. Franc Props stoji za govornico in udeležencem strokovnega posveta predstavlja značilnosti sistema financiranja slovenskih občin

Minister mag. Franc Props kot pristojen za lokalno samoupravo na strokovnem posvetu predstavlja značilnosti sistema financiranja slovenskih občin | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Poudaril je, da le-ta zagotavlja trajne in stabilne temelje za izvrševanja nalog občin. Njegova prednost je v tem, da omogoča ustrezne vire financiranja vsem vrstam občin. Te so si namreč po velikosti, številu prebivalcev in geografskih značilnostih različne. Rešitve, s katerimi bi bili vsi zadovoljni, je težko najti, je izpostavil minister ter nadaljeval, da ravno zato zakon, ki ureja financiranje občin, zagotavlja mehanizme financiranja, ki ustrezajo večini slovenskih občin. S tem pa izenačuje pogoje in uresničevanje interesov za prebivalce ne glede na to, v kateri občini bivajo, z namenom, da so javne storitve ljudem čim bolj dostopne.

Minister mag. Franc Props je v nadaljevanju predstavil še vsebino novele Zakona o financiranju občin, ki je nastala v tvornem dialogu z reprezentativnimi združenji občin. Predlog zakona – ki predvideva nekaj dodatnih virov financiranja – je v javni obravnavi, vlada pa naj bi ga obravnavala predvidoma v mesecu maju 2024.