Skoči do osrednje vsebine

Superračunalnik Vega: kritična infrastruktura za razvoj umetne inteligence

Eno izmed ključnih področij razvoja v Sloveniji je umetna inteligenca, ki je postala nepogrešljivo orodje na številnih področjih, vključno z znanostjo.

Projekti, kjer raziskovalci uporabljajo strojno učenje za razvoj umetne inteligence (UI), potrebujejo veliko računskih virov. Slovenskim raziskovalcem so te kapacitete s superračunalniškimi viri dostopne v okviru Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja (SLING), katerega del je tudi superračunalniška gruča visokozmogljivega računalnika Vega (angleško High performance computing Vega – HPC Vega).

Eden izmed projektov, kjer znanstveniki uporabljajo strojno učenje, je projekt HIDRA-2 (angleško High-performance Deep tidal Residual estimation method using Atmospheric data – HIDRA-2), ki se uporablja za napovedovanje višine morske gladine. Program so razvili slovenski znanstveniki, ki lahko napovedi izboljšajo tudi za 25 odstotkov v primerjavi s klasičnimi numeričnimi metodami.

Kljub temu, da je UI res postala nepogrešljivo orodje na številnih področjih, vključno z znanostjo, pa njena uporaba prinaša tudi določena tveganja. Eno izmed teh tveganj je ustvarjanje slik ali video vsebine z njeno pomočjo. Uporaba takih posnetkov odpira vrata tudi potencialnim nevarnostim ponarejanja, znanim kot globoko ponarejenje (angleško deepfake). Da bi se soočili s temi izzivi, so slovenski znanstveniki razvili ansambel modelov, ki temeljijo na konvolucijskih nevronskih mrežah. Model je zasedel tretje mesto v prepoznavi posnetkov "deepfake" na tekmovanju, povezanim z Mednarodno konferenco o biometriji.

Na HPC Vega se je v treh letih delovanja zvrstilo veliko projektov, ki so vključevali metode strojenega, pa tudi globokega učenja, ki je v večini primerov nujen pogoj za procesiranje z UI. Samo s strani evropskih raziskovalcev smo na deležu Evropskega skupnega podjetja EuroHPC JU (angleško European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) sprejeli 25 večjih projektov na regularnih pozivih. Nacionalne superračunalniške gruče, povezane v SLING, niso le infrastruktura, so naša ključna investicija za prihodnost, naša varovalka pred neurji in naše orožje proti zlorabam umetne inteligence, zato so sistemi kot je HPC Vega nepogrešljivi za naš napredek v svetu UI.