Skoči do osrednje vsebine

Minister Simon Maljevac v Velenju otvoril Domu za varstvo odraslih Velenje

Dom za varstvo odraslih Velenje je danes slavnostno odprl vrata svojega novega dnevnega centra, ki nudi varstvo za 190 uporabnic in uporabnikov. Na otvoritvi je kot slavnostni govornik sodeloval tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je v sodelovanju s programom ReactEU prispevalo 12 milijonov evrov investicijskih sredstev. V otvoritvenem nagovoru je minister poudaril, da gre pri tem projektu za več kot le infrastrukturno pridobitev: »Otvoritev nove nadomestne gradnje, rekonstrukcije in dozidave Doma za varstvo starejših Velenje je bila pomembna predvsem, saj je odprla novo poglavje v skupnostni oskrbi. Novi velenjski center je pionir v regiji, saj zagotavlja varno okolje in domačnost za stanovalce, zaposlene in obiskovalce.«

Ob tem je minister pohvalil tudi celotno velenjsko skupnost. Ta je po njegovih besedah mesto sožitja, povezovanja in solidarnosti. »Ker domovi starejših, dnevni centri in socialnovarstvene ustanove postajajo vse bolj del skupnosti, gre pri današnji otvoritvi predvsem za pridobitev za celotno skupnost, ne samo uporabnike in uporabnice,« je poudaril.

Na otvoritvi so bili poleg ministra in predstavnikov doma prisotni tudi dr. Luka Omladič, državni sekretar za področje dolgotrajne oskrbe, varuh človekovih pravic Peter Svetina, predstavniki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Solidarnostno ministrstvo se je že ob svoji vzpostavitvi zavezalo prenovi javne socialnovarstvene infrastrukture po vsej državi ter krepitvi dostopnosti do storitev. Število trenutno odprtih projektov v različnih fazah realizacije je 35, samo letos jih bo otvoritev dočakalo še 11.