Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar v Vilni: Litva je naša pomembna partnerica in prijateljska država

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je na povabilo litovske ministrice za notranje zadeve Agnë Bilotaitë mudil na dvodnevnem delovnem obisku v Litvi.

»Litva je naša pomembna partnerica in prijateljska država, odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav so intenzivni in dobro vodeni na vseh ravneh,« je povedal minister Poklukar.

Na dnevnem redu dvostranskega srečanja ministrov so bila aktualna vprašanja s področja notranjih zadev. Ministra sta tako govorila o migracijah in mejni kontroli. V EU smo še vedno priča previsokim številkam nedovoljenih migracij in Slovenija pri tem ni izjema, saj smo del močno obremenjene zahodnobalkanske poti. Tudi iz tega razloga smo nedavno okrepili sodelovanje z Italijo in Hrvaško, s katerima nagovarjamo tudi partnerje na Zahodnem Balkanu, saj gre za izziv, s katerim se soočamo vsi na tej poti.

Eden od ključnih izzivov je tudi tihotapljenje migrantov in z njim povezane oblike kriminala, ki je doseglo neslutene razsežnosti. »Ti izzivi imajo mednaroden značaj, zato zahtevajo skupen in usklajen odziv. Verjamemo, da pakt o migracijah in azilu predstavlja dobro osnovo za učinkovito upravljanje migracij, pri tem pa bo ključna predvsem njegova hitra in dosledna implementacija,« je dejal minister in dodal, da je hkrati treba zagotoviti zaščito zunanjih meja in preprečiti nedovoljene vstope na ozemlje držav članic.

V sklopu obiska je minister z litovskimi kolegi obiskal mejni prehod na meji med Litvo in Belorusijo. »Vesel sem, da sem imel na mejnem prehodu Medininkai priložnost videti, kako Litva učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo.« Pri tem je minister poudaril, da je treba zaščititi ljudi, ki se jih prek instrumentalizacije izkorišča za politične namene, ob tem pa je nujno skupno prizadevanje za preprečevanje tovrstnih aktivnosti.

Ministra sta se pogovarjala tudi o informacijski varnosti. Kibernetski incidenti postajajo del našega vsakdana. Tudi Slovenija je bila v zadnjem obdobju tarča večjega števila kibernetskih napadov, med njimi tudi Ministrstvo za notranje zadeve in Policija. Za potrebe zaznavanja kibernetskih groženj je nujno poznati najnovejše oblike teh groženj ter posodabljati in zagotavljati informacijska orodja za njihovo zaznavo in obrambo, sta se strinjala ministra. Prav tako je treba zagotavljati nenehno strokovno usposobljenost kadrov na tem področju.

Ob tej priložnosti je minister obiskal Nacionalni center za kibernetsko varnost in z direktorjem izmenjal tudi izkušnje in prakse, ter se srečal z generalnim policijskim komisarjem litovske Policije, ki je ministru predstavil njihovo organizacijo in delo.