Skoči do osrednje vsebine

Zavezništvo za jezikovne tehnologije EDIC - ALT-EDIC išče direktorico ali direktorja

ALT-EDIC išče direktorja, ki bo vodil Zavezništvo za jezikovne tehnologije EDIC (ALT-EDIC), evropski konzorcij za digitalno infrastrukturo (enega prvih), namenjen razvoju skupne evropske infrastrukture na področju jezikovnih tehnologij, zlasti s poudarkom na velikih jezikovnih modelih.

Cilj je izboljšati evropsko konkurenčnost, povečati razpoložljivost evropskih jezikovnih podatkov ter ohraniti jezikovno raznolikost in kulturno bogastvo Evrope.

ALT-EDIC je bil uradno ustanovljen 7. februarja 2024 s sklepom Evropske komisije z Izvedbenim sklepom (EU) 2024/458. Organizacija ALT-EDIC, ki jo koordinira Francija, šteje dvanajst držav članic in sedem držav članic opazovalk. Upravni odbor ALT-EDIC je skupščina članic.

Vloga ALT-EDIC je izvajanje večdržavnega projekta (MCP): Zavezništvo za jezikovne tehnologije v Evropski uniji - ALTEU na področju dejavnosti, navedenih v prilogi k programu razvoja podeželja: evropska skupna podatkovna infrastruktura in storitve. V tem okviru bo jezikovno pokritje osredotočeno na uradne jezike vseh držav članic EU in EGP ter se lahko razširi na druge družbeno in gospodarsko pomembne jezike, da se podprejo prizadevanja Evropske unije za enakost, vključenost in dostopnost ter njena konkurenčnost na mednarodnem trgu in gospodarska rast.

Trenutne države članice so: Bolgarija, Francija, Grčija, Irska, Italija, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Slovenija in Španija.

Trenutni opazovalci so: Avstrija, Belgija, Danska, Estonija, Malta, Romunija in Slovaška.

Akcijski načrt ALT-EDIC se osredotoča na pet tematskih področij:

- Ukrep 1. Podatki: razvoj osrednje platforme za evropske jezikovne vire in zbiranje visokokakovostnih podatkovnih nizov na podlagi jezikovnega podatkovnega prostora. Poseben poudarek bo na ustvarjanju strateških podatkov za jezike z nizkimi viri.

- Ukrep 2. Obstoječi jezikovni modeli: zbiranje odprtokodnih modelov, njihovo prilagajanje, zmanjševanje in optimizacija za uporabo v evropskih MSP ter zagotavljanje metodologij za njihovo vrednotenje, certificiranje in normalizacijo.

- Ukrep 3. Novi jezikovni modeli: uvedba novih odprtokodnih modelov (vključno z modeli z večmodalnimi zmogljivostmi), učinkovito usklajevanje dostopa do računalnikov EuroHPC za podjetja in industrije EU ter zagotavljanje podpore javnim in zasebnim strokovnjakom pri razvoju novih modelov.

- Ukrep 4. Vrednotenje, certificiranje in normalizacija: zagotavljanje metodologij za obravnavo morebitne diskriminacije in pristranskosti pri obdelavi naravnega jezika.

- Ukrep 5. Ekosistem: razvoj inkubatorja za zagon podjetij, ki sodelujejo v EDIC, spodbujanje povezav med industrijo in raziskavami, delovanje kot ključni akter evropskega usklajenega načrta o umetni inteligenci, združevanje in krepitev skupnosti jezikovnih tehnologij, zagotavljanje posebne podpore institucijam za naložbe v jezikovne tehnologije in razvoj kulturnih programov na podlagi umetne inteligence za jezik.

ALT-EDIC deluje na nekomercialni osnovi, čeprav lahko opravlja omejene komercialne dejavnosti, če so tesno povezane z njegovimi glavnimi nalogami in če ne ogrožajo njihovega izvajanja. Vse prihodke, ustvarjene s temi omejenimi gospodarskimi dejavnostmi, ALT-EDIC uporablja za uresničevanje svojega namena.

Za več informacij https://language-data-space.ec.europa.eu/related-initiatives/alt-edic_en.

Mandat direktorja

Direktorja ALT-EDIC iščejo kot izkušenega vodjo, ki bo deloval kot zakoniti zastopnik ALT-EDIC.

Naloga direktorja je voditi razvoj sistema ALT-EDIC do popolnoma razvitih in delujočih storitev. Direktor opravlja vsakodnevno vodenje sistema ALT-EDIC z ustrezno skrbnostjo ter v skladu s statutom in izvedbenimi pravili sistema ALT-EDIC, navodili in resolucijami skupščine članov ter veljavno zakonodajo.

Direktor bo vodil skupino ALT-EDIC in bo poročal skupščini članov ALT-EDIC.

Direktor je odgovoren za pripravo in predložitev strateških, tehničnih, znanstvenih, pravnih, proračunskih in upravnih ocen skupščini članic ter za pripravo in predložitev letnega načrta dejavnosti in poročila o dejavnostih.

Naloge (iz pravil za izvajanje ALT-EDIC)

Direktor je odgovoren za pripravo in izvajanje sklepov in programov, ki jih sprejme skupščina članic, po posvetovanju z odborom za strateške usmeritve. Direktorju pri opravljanju njegovih nalog pomaga ekipa ALT-EDIC.

Direktor ima različne odgovornosti za zagotavljanje učinkovitega upravljanja in usklajevanja ALT-EDIC. Te naloge vključujejo:

  1. Pravno zastopanje: Direktor je pravni zastopnik ALT-EDIC v vseh zadevah, razen v tistih, ki so po zakonu dodeljene generalni skupščini.
  2. Vsakodnevno upravljanje: Direktor je odgovoren za vsakodnevno vodenje dejavnosti in poslovanja ALT-EDIC.
  3. Upravljanje človeških virov: Direktor je odgovoren za zaposlovanje ekipe ALT-EDIC in nadzoruje delo zaposlenih in napotenih delavcev (20 oseb z mednarodnim profilom).
  4. Finančno upravljanje: Direktor upravlja proračun ALT-EDIC v skladu s sklepi skupščine članov.
  5. Izvajanje odločitev: Direktor skrbi za pravilno izvajanje odločitev skupščine članov.
  6. Nadzor nad upravljanjem: Direktor nadzira strukturo upravljanja ALT-EDIC, pri čemer sodeluje z generalno skupščino in drugimi upravnimi organi.
  7. Upravljanje članstva: Direktor zagotavlja, da novi člani pred včlanitvijo v ALT-EDIC izpolnjujejo določena merila, in upravlja praktične postopke, povezane s članstvom.
  8. Strateško načrtovanje: Direktor prispeva k razvoju strateških načrtov za ALT-EDIC na podlagi priporočil Odbora za strateške usmeritve.
  9. Usklajevanje z industrijo: Direktor sodeluje z zainteresiranimi stranmi iz industrije, vključno s podjetji in MSP, da bi jim olajšal sodelovanje pri razvoju jezikovnih tehnologij v Evropi.
  10. Industrijski konzorcij: Direktor sodeluje v Odboru za strateške usmeritve.
  11. Skupne dejavnosti: Direktor lahko na sodelujoče države prenese koordinacijo posebnih delovnih skupin ali dejavnosti sodelovanja v skladu z notranjimi pravili, ki jih določi ALT-EDIC.
  12. Dodelitev sredstev: Direktor po posvetovanju z generalno skupščino razdeli naloge in odgovornosti med člane, vključno z upoštevanjem nacionalnih centrov za vire, ki jih ustanovijo države članice EEA.
  13. druge naloge, ki jih določi skupščina članov: Poleg zgoraj navedenih odgovornosti bo moral direktor prevzeti tudi druge naloge, ki jih bo določila skupščina članov v skladu s strategijo ALT-EDIC, če bodo na voljo in ustrezno dodeljeni finančni in človeški viri.

Razpisni pogoji

Kandidati bodo v izbirno fazo uvrščeni le na podlagi naslednjih formalnih zahtev, ki jih morajo izpolniti do roka za oddajo prijav:

  • Državljanstvo: imenovani direktor mora biti državljan ene od držav članic Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora, ki sodelujejo v ALT-EDIC kot članice.
  • Univerzitetna izobrazba ali diploma: imenovani direktor mora imeti:
    • - raven izobrazbe, ki ustreza z diplomo potrjenemu zaključenemu univerzitetnemu študiju, po možnosti na področju STEM, računalniškega jezikoslovja ali obdelave naravnega jezika (NLP), če je običajno obdobje univerzitetnega izobraževanja štiri leta ali več;
    • ali raven izobrazbe, ki ustreza z diplomo potrjenemu zaključenemu univerzitetnemu študiju, po možnosti na področju STEM, računalniškega jezikoslovja ali obdelave    naravnega jezika (NLP), in ustrezne vsaj enoletne delovne izkušnje, če je običajno obdobje univerzitetnega izobraževanja vsaj tri leta (te enoletne delovne izkušnje se ne morejo vključiti v podiplomske delovne izkušnje, zahtevane v nadaljevanju).
  • Poklicne izkušnje: kandidati morajo imeti vsaj 10 let delovnih izkušenj po končanem podiplomskem študiju na ravni, ki jo omogočajo zgoraj navedene kvalifikacije.
  • Vodstvene izkušnje: vsaj pet let delovnih izkušenj po končanem podiplomskem študiju mora biti pridobljenih na delovnem mestu, ki vključuje vodenje organizacije. Vodenje na mednarodni ravni se šteje za prednost.

Minimalne kvalifikacije in izkušnje

Zahtevane kvalifikacije in kompetence direktorja ALT-EDIC so:

  • dokazane izkušnje z vodenjem velikih in zapletenih projektov ali pobud v mednarodnem okolju;
  • Dokazane izkušnje z vodenjem organizacije, proračuna in osebja na višji ravni;
  • Dokazana sposobnost vključevanja in sodelovanja z različnimi zainteresiranimi stranmi;
  • Dokazane izkušnje z vodenjem strokovnega osebja in učinkovitim sodelovanjem s širokim krogom posameznikov;
  • dokazane izkušnje z delovanjem na večnacionalni ravni in sodelovanjem z mednarodnimi institucijami in agencijami za financiranje, zlasti z Evropsko komisijo;
  • dokazana sposobnost oblikovanja dolgoročne vizije mednarodne organizacije in sredstev za njeno uresničitev;
  • Odlične spretnosti ustnega in pisnega komuniciranja ter spretnosti na področju odnosov z javnostmi;
  • sposobnost pogajanj v zapletenih in zahtevnih situacijah;
  • dobro poznavanje jezikovnih tehnologij, računalniškega jezikoslovja in obdelave naravnega jezika;
  • dobro znanje angleškega jezika.

Zaželeni atributi

Zaželene lastnosti direktorja so:

  • magisterij ali enakovredne izkušnje (po možnosti s področja STEM, računalniškega jezikoslovja ali obdelave naravnega jezika);
  • Poznavanje okolja jezikovnih tehnologij v Evropi;
  • poznavanje mednarodnih raziskovalnih institucij, organizacij, infrastruktur in drugih ustreznih organov na področju jezikovnih tehnologij;
  • tekoče govori francosko in angleško.
  • poznavanje francoske zakonodaje, zlasti na področju zaposlovanja in človeških virov.

Delovni pogoji

  • Popolna posvečenost;
  • Glavno delovno mesto bo statutarni sedež družbe ALT-EDIC v Villers-Cotterêts, Francija;
  • Direktor bo imel pogodbo v skladu s francoskim pravom.
  • Naloge bodo vključevale potovanja po Evropi in zunaj nje;
  • Razpoložljivost se lahko občasno zahteva tudi izven dnevnega delovnega časa;
  • Začetno poskusno obdobje traja 3 (tri) mesece in se lahko enkrat podaljša.

Izbirni postopek

Postopek izbire in zaposlovanja v podjetju ALT-EDIC je pregleden in nediskriminatoren. ALT-EDIC vsem kandidatom zagotavlja enake možnosti za zaposlitev. Postopek izbire in zaposlovanja ALT-EDIC bo potekal v angleščini.

Prijave je treba nasloviti na predsednika skupščine članov ALT-EDIC, g. Thibaulta Grouasa, in jih poslati po elektronski pošti na naslednje naslove: thibault.grouas@culture.gouv.fr in etronci@welcomeurope.com, kot eno datoteko pdf, z naslednjim predmetom elektronske pošte: "Prijava za delovno mesto direktorja ALT-EDIC" oz. ang. “Application for the ALT-EDIC Director position”, do 31.st maja 2024 do 12:00 po srednjeevropskem času. Prijava mora vsebovati naslednje dokumente v angleščini:

  • Spremni dopis, v katerem kandidat opiše in dokaže, da je primeren za delovno mesto in kako lahko vodi dejavnosti odbora ALT-EDIC ter uresničuje naloge odbora ALT-EDIC;
  • življenjepis prosilca;
  • Imena in kontaktne podatke vsaj treh oseb, ki so referenčne osebe za predhodne poklicne izkušnje.
  • Vizija na največ 1 strani o tem, kje bo ALT-EDIC čez 5 let, skupaj z ustreznim načrtom in predvidenimi koraki.

Prvi krog izbire bo potekal na podlagi pisne prijave, izjave o viziji in priloženega življenjepisa. Izbirni odbor bo kandidate, ki se bodo uvrstili v ožji izbor, povabil na razgovor.

Pričakuje se, da bo direktor izbran do začetka avgusta 2024 in da bo funkcijo začel opravljati septembra 2024.

Vse posebne poizvedbe o tem prostem delovnem mestu pošljite na naslov: thibault.grouas@culture.gouv.fr in etronci@welcomeurope.com .