Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalec dr. Dragan Mihailović prejel svoj drugi ERC projekt za uveljavljene raziskovalce

Evropska komisija in Evropski raziskovalni svet (angleško European Research Council – ERC) sta danes objavila rezultate razpisa za uveljavljene raziskovalce. Med njimi je tudi prof. dr. Dragan Mihailović, za katerega je skoraj 2,5 milijona evrov vreden petletni projekt že drugi te vrste. Oba je pridobil z gostiteljskima ustanovama Institut Jožef Stefan in Nanocenter.

Prof. dr. Dragan Mihailović, ki sodeluje tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana, je svoj projekt HIMMS (angleško Hidden metastable mesoscopic states in quantum materials – HIMMS) prijavil na ERC panel za fiziko kondenzirane snovi. Ta panel je prejel 58 prijav, med katerimi so jih sedem izbrali za financiranje. Na tem raziskovalnem področju je največ že pridobljenih ERC projektov v Sloveniji. To je hkrati osmi raziskovalni ERC projekt za Institut Jožef Stefan kot gostiteljsko ustanovo, ki je za Univerzo v Ljubljani druga najuspešnejša ustanova v Sloveniji. Ob enem je to tretji ERC projekt zdajšnjega dobitnika, saj je za prvi raziskovalni ERC projekt pridobil tudi ERC projekt za potrditev koncepta.

Za ta izjemen uspeh mu iskreno čestitamo!

Osrednji namen projekta HIMMS so raziskave novih skritih metastabilnih ureditev v tako imenovanih kvantnih materialih. Raziskava se osredotoča na eksperimentalno študijo urejanja elektronov v kvantnih sistemih v časovnem območju, ki je bilo do sedaj nedosegljivo. Z razvojem novih metod bo projekt raziskoval možnosti slikanja gibanja posameznih elektronov v snovi, z atomsko prostorsko in časovno ločljivostjo 0,000000000002 sekunde. Projekt je pomemben predvsem s stališča odkrivanja novih vrst urejanja in razumevanja osnovnih procesov v različnih kvantnih sistemih, ki potekajo na različnih časovnih skalah, tudi ob nastanku vesolja. Rezultati napovedujejo tudi zanimive možnosti praktične uporabe pri razvoju kvantnih računalnikov.

Tako Slovenija nadaljuje uspešno pot pri prijavah na razpise Evropskega raziskovalnega sveta v Obzorju Evropa, ko na vsakem razpisu pridobimo vsaj en raziskovalni ERC projekt. Zdaj na slovenskih ustanovah delujejo že trije večkratni dobitniki raziskovalnih ERC projektov, med njimi dva, ki sta oba ERC projekta za uveljavljene raziskovalce pridobila s slovensko ustanovo. To je poleg današnjega dobitnika, dr. Dragana Mihailovića z Instituta Jožef Stefan, še dr. Tomaž Prosen s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Dr. Jernej Ule, ki trenutno vodi ERC projekt na Kemijskem inštitutu, pa je predhodna dva raziskovalna ERC projekta vodil v tujini. Projekti ERC so izrednega pomena ne le za nosilce in nosilke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev kapacitete širše raziskovalne skupnosti. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti, karierni razvoj raziskovalcev in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da zagotovljena stabilna podpora prispeva k uspešnosti prijav, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila. Nekaj teh ukrepov je na svoji poti uspešno izkoristil tudi današnji dobitnik prof. dr. Dragan Mihailović.

Seznam pridobljenih ERC projektov v Sloveniji.