Skoči do osrednje vsebine

Odgovori na pripombe na osnutke sklepov za odstranitev ogroženih objektov

Odgovori na pripombe, prejete na osnutke prvega paketa sklepov vlade za objekte, ki jih je treba zaradi ogroženosti odstraniti.

Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih (Služba) je v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) z javnim naznanilom in objavo vseh gradiv na osrednjem spletnem mestu državne uprave ter na v občinah krajevno običajen način razgrnila strokovna mnenja in osnutek sklepa Vlade Republike Slovenije, ki se nanaša na objekte, opredeljene v 151. a členu ZIUOPZP. Osnutek sklepa je bil pripravljen na podlagi strokovnih mnenj, ki jih je pripravila na strokovnih podlagah strokovnjakov geološke in gradbene stroke Državna tehnična pisarna.

Svet Vlade Republike Slovenije za obnovo je na podlagi 151. c člena ZIUOPZP obravnaval zgoraj omenjena strokovna mnenja, ki jih je pripravila Državna tehnična pisarna. Strokovna mnenja so Svetu Vlade za obnovo poslali 5. februarja 2024. Vsa strokovna mnenja je Svet Vlade za obnovo potrdil in izdal 4. marca 2024.

V skladu z ZIUOPZP je bil osnutek sklepa razgrnjen najmanj 15 dni, in sicer od 4. do 22. marca 2024. V okviru javne razgrnitve je imela javnost možnost dajati pripombe in predloge, o katerih je moral predlagatelj sklepa zavzeti stališče, nato pa o tem obvestiti dajalca pripomb in predlogov. Služba je v predvidenem roku prejela trinajst mnenj, pripomb oziroma predlogov na osnutek sklepa vlade, na katere je neposredno odgovorila dajalcem pripomb in predlogov 9. aprila 2024. Prejete pripombe in predlogi so se najpogosteje navezovali na uvrstitve dodatnih objektov ali zemljišč v strokovno mnenje. Služba je na omenjene pripombe odgovorila, da so v strokovnih mnenjih navedeni samo stanovanjski objekti, katerih nadaljnja uporaba bi lahko predstavljala škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi. Vse ostale nepremičnine in zemljišča bodo predmet cenitve in sklenjene pogodbe. Na območju občine Luče se je največ pripomb ali predlogov navezovalo na vzrok poplav in vzrok ter sanacijo plazu. Posredovani odgovori na omenjene pripombe se navezujejo na geološka mnenja, ki opisujejo nevarnost zajezitve Savinje, do katere bi lahko prišlo v primeru sprožitve plazu v Strugah, za kar obstajajo realne možnosti še posebej ob pojavu podobnih ali še intenzivnejših ter obsežnejših padavin. Zadnji del pripomb in predlogov pa so se navezovali tudi na tehnične in slogovne popravke, ki so bili v celoti upoštevani, posledično so bila popravljena tudi nekatera strokovna mnenja.

Kratek povzetek postopka, ki je določen v 151. členu ZIUOPZP: 

  • strokovna ocena vsakega objekta posebej; gre za oceno ogroženosti vsakega objekta posebej (pripravi Državna tehnična pisarna v sodelovanju s stroko);
  • prevetritev in potrditev (Svet za obnovo);
  • razgrnitev osnutka sklepa z obrazložitvijo in vsemi dokumenti (občine in Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih);
  • pripombe, predlogi, predstavitev nasprotnih argumentov, mnenja (lastniki, zainteresirana javnost);
  • odgovori nanje (ponovno sodelovanje stroke);
  • priprava predloga sklepa in nato obravnava in potrditev na seji Vlade RS – ugotovitev javne koristi (Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih);
  • sledi cenitev;
  • ponudba oziroma pogodba, ki opredeli vse podrobnosti (izbrano opcijo lastnika objekta), vključno z dogovorom, koliko časa lahko lastnik še ostane v objektu (Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih).