Skoči do osrednje vsebine

Minister mag. Props: Umetna inteligenca je priložnost za javni sektor

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je danes udeležil 9. akademije javnega sektorja, ki jo organizira Svetovalno-izobraževalni center Fakultete za upravo. Tema letošnjega dogodka je Vpliv umetne inteligence na zaposlene, delovna mesta in procese v javnem sektorju.

Minister mag. Props je v uvodnem nagovoru izpostavil pomembnost prilagajanja in inovacij za prihodnost družbe in javnega sektorja. Kot je dejal, sta napredno razmišljanje in odprtost do tehnološkega napredka ključna za učinkovit preboj skozi te dinamične in neizogibne procese.

»Vprašanje ni in ne more biti, ali uporabljati umetno inteligenco v javni upravi ali ne. Vprašanje je le, kje vse in kako jo uporabljati. Ne zaradi tehnologije same, ampak zato, da se kakovost in učinkovitost javnega sektorja dvigne in da ta zagotavlja podporo in razvoj podjetjem ter prebivalcem in družbi na sploh,« je povedal minister. Ob tem je dodal, da je ključno, da imamo za uporabo orodij umetne inteligence ustrezno usposobljene zaposlene, upoštevajoč, da so vsa orodja ter algoritmi transparentni in nepristranski. Po ministrovih besedah pa tehnologija ne sme nadomeščati odločitev v javnem sektorju, lahko in mora pa biti v pomoč pri sprejemanju bolj kakovostnih, informiranih ter hitrejših odločitev.

Ob boku akademikov, profesorice dr. Eve Boštjančič, profesorja dr. Ljupča Todorovskega in izrednega profesorja dr. Dana Podjeda, je minister sodeloval tudi na okrogli mizi z naslovom Vpliv implementacije umetne inteligence v javnem sektorju na število zaposlenih in delovna mesta - ali izzivi za mojo zaposlitev prinašajo priložnosti ali razlog za strah? Razprava je ponudila vpogled v kompleksnost teme, poudarila potencialne priložnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca; a hkrati opozorila na izzive in potrebo po odgovorni uporabi tehnologij.

Na okrogli mizi je minister predstavil nekaj primerov uspešne implementacije rešitev s področja umetne inteligence v javni upravi. Med njimi so umetnointeligenčni sistem Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki na osnovi satelitskih posnetkov analizira kmetijske površine, Finančna uprava za večjo natančnost in učinkovitost svojih kontrol uporablja napovedno analitiko pri obračunih davka na dodano vrednost (DDV), sistem Pladenj Učilnik, ki omogoča inteligentno in učinkovito izmenjavo podatkov med institucijami, preprečuje preobremenjenost baz podatkov in zagotavlja tekočo obdelavo zahtevkov, na primer pri podaljševanju socialnih transferjev.

Minister Props je izpostavil, da prihodnost ni odvisna le od tehnologij, kot je umetna inteligenca, temveč predvsem od načina, kako te tehnologije uporabljamo za dobrobit vseh članov družbe. Poudaril je vlogo javnega sektorja pri postavljanju regulative, spodbujanju raziskav in razvoja ter pri uporabi umetne inteligence za izboljšanje kakovosti javnih storitev.