Skoči do osrednje vsebine

Konstruktivna pogajalska srečanja so edino pravo mesto za dogovor o ključnih rešitvah

Minister za javno upravo mag. Franc Props je nagovoril udeležence seminarja sindikalnih zaupnikov Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Uvodoma je navedel pomen proaktivnega socialnega dialoga z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.
Od leve prosti desni so na fotografiji  zastave, govornica, kjer udeležence seminarja pozdravlja minister za javno upravo, ter pano z napisom Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije

Minister za javno upravo mag. Franc Props je nagovoril udeleženke in udeležence seminarja sindikalnih zaupnikov Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Minister je v nadaljevanju izpostavil zavedanje odgovornosti pri vodenju vladne pogajalske skupine na stebru zdravstva, socialnega varstva ter obvezne socialne varnosti. Aktivna komunikacija o izzivih, s katerimi se soočamo v javnem sektorju, predvsem na področju kadrovskega primanjkljaja in upada možnosti zaposlovanja, pripomore k iskanju rešitev ter izboljšanju razmer na področju zdravstva in socialnega varstva. Za skupno pogajalsko mizo, kjer je proaktivna in zavzeta pogajalka tudi predsednica sindikata gospa Irena Ilešič Čujovič, se zato zbere veliko različnih interesov in pričakovanj, saj navedeni steber združuje nabor raznovrstnih skupin zaposlenih – od zdravnikov, farmacevtov, negovalnega osebja, zdravstvenih delavcev in sodelavcev, do delavcev in sodelavcev v socialnem varstvu ter zaposlenih v obvezni socialni varnosti. Le-ti so preko strokovnega izvajanja zdravstvene in socialnovarstvene storitve v vsakodnevnem stiku z najranljivejšimi – pacienti in oskrbovanci.

Udeležencem dvodnevnega seminarja je minister predstavil pogajalski potek prenove plačnega sistema v javnem sektorju, ki predstavlja tudi veliko finančno zavezo, kar vpliva tudi na doseganje končnega cilja v več korakih, upoštevaje začetek implementacije novega plačnega sistema s 1. januarjem 2025. »Zavedam se, da so timsko delo, nenehno sodelovanje, izmenjava znanj, tudi najboljših praks, temelj za neprestan razvoj sistema,« je dejal minister mag. Props, »kar na vladni strani upoštevamo tudi pri oblikovanju rešitev v okviru prenove plačnega sistema v javnem sektorju«. Konstruktivna pogajalska srečanja na stebru zdravstva, socialnega varstva in obvezne socialne varnosti so edino pravo mesto za dialog in dogovor o ključnih rešitvah, upoštevajoč razpoložljiv finančni okvir, je še dodal minister. Ob tem je izpostavil nekatere pomembnejše cilje v okviru pogajalskega procesa, ki se nanašajo na variabilno nagrajevanje, optimalnejšo določitev letnega dopusta s posebnim poudarkom na dostopnosti do storitev, odpravo neutemeljenih razlik na delovnih mestih, ki v preteklosti niso bila enako obravnavana, reorganizacijo centrov za socialno delo ter vzpostavitev dolgotrajne oskrbe.

Predstavnikom sindikalnih zaupnikov Sindikata zdravstva in socialnega varstva je v zaključku poudaril prizadevanje za nadaljevanje pogajalskega procesa in njegov uspešni zaključek, saj je reforma plačnega sistema v javnem sektorju eden kompleksnejših projektov, ki ga je možno izpeljati le v okviru socialnega dialoga in ob soglasju vključenih deležnikov.