Skoči do osrednje vsebine

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani pridobila nov MSCA doktorski projekt

Evropska komisija je sporočila, da je na razpisu MSCA DN (angleško Marie Skłodowska-Curie Actions Doctoral Networks – MSCA DN) izbrala 128 doktorskih programov v vrednosti 443 milijonov evrov za 1900 doktorskih študentk in študentov. Med izbranimi projekti je tudi projekt Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v vrednosti 2,5 milijona evrov.

Partnerski konzorcij Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ViroiDoc, v katerega sta iz Slovenije vključena tudi Kemijski inštituti in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, je na razpisu sodeloval s projektom z naslovom Napredne raziskave patogeneze in nadzora viroidov za trajnostno kmetijstvo (angleško Advanced Research on Viroid Pathogenesis and Control for Agricultural Sustainability) v vrednosti 2,5 milijona evrov. Projekt je bil na razpisu na področju ved o znanosti četrti najboljše ocenjeni projekt. 

Poslanstvo doktorske mreže ViroiDoc bo izobraziti deset doktorskih študentk in študentov za kariero na področju molekularne biologije, bioinformatike, raziskav in razvoja izdelkov, storitev in inovacij v evropskem kmetijstvu. ViroiDoc je mednarodna, interdisciplinarna in medsektorska doktorska mreža, katere cilj je temeljito razumevanje in obvladovanje viroidov v skladu z evropskim zelenim dogovorom in evropskim programom za zaščito okolja ter s strategijo "od vil do vilic" za trajnostno pridelavo pridelkov in zanesljivo preskrbo s hrano.

Konzorcij ViroiDoc, ki ga sestavljajo raziskovalke in raziskovalci z dopolnjujočim znanjem na področju temeljnih raziskav (molekularna biologija, biotehnologije, genetike, bioinformatike), aplikativnih znanosti (nano- in senzorske tehnologije) in razvoja inovacij (varstvo rastlin, rastlinska diagnostika, žlahtnjenje rastlin), bo doktorskim študentkam in študentom zagotovil odlična znanstvena in metodološka znanja ter spretnosti za razvoj njihove profesionalne kariere in prihodnjo zaposlitev. Nenazadnje bo program ViroiDoc prispeval k evropski raziskovalni odličnosti, spodbujal prenos tehnologij, povečal ozaveščenost o viroidih ter izboljšal varnost hrane in trajnost kmetijstva v Evropi in širše.

Kaj so viroidi?

Viroidi so najmanjši nalezljivi rastlinski patogeni, ki vsako leto povzročijo izgubo pridelka v vrednosti na desetine milijonov evrov ter vplivajo na donos in kakovost pridelka po vsem svetu. Podnebne spremembe omogočajo viroidom, da zasedajo nova geografska območja in gostitelje ter s tem ogrožajo svetovno prehransko varnost.