Skoči do osrednje vsebine

Varnostne razmere na območju Policijske uprave Novo mesto so dobre

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta se mudila na delovnem obisku na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer sta obiskala Policijsko postajo Brežice.

Srečala sta se z županom Občine Brežic Ivanom Molanom, skupaj so si ogledali nekdanji mejni prehod Obrežje in se srečali z domačini Rigoncev. Govorili so o varnostni in migracijski situaciji.

Na območju Policijske uprave Novo mesto je v prvih treh mesecih letos državno mejo nedovoljeno prestopilo 63 odstotkov več tujcev kot v enakem obdobju lani. »Na Policijski upravi Novo mesto je več kot 85 odstotkov vseh nezakonitih vstopov v Slovenijo ravno na območju Občine Brežice,« je v izjavi za javnost dejal minister Poklukar in izrazil zadovoljstvo, da je kljub visokim številkam varnostna situacija na območju Policijske uprave Novo mesto dobra. »Slovenska policija izvaja vse ukrepe za zagotavljanje visoke stopnje varnosti na območju Policijske uprave Novo mesto,« je zagotovil generalni direktor policije in dodal, da bo policija po potrebi še dodatno povečala policijsko silo na tem območju.

Na področju migracij ostaja tihotapljenje velik izziv: »Policisti so me seznanili s tihotapstvom, ki na tem področju cveti,« je poudaril minister. Slovenska policija je letos prijela že več kot 200 tihotapcev, ki po zahodnobalkanski migracijski poti prevažajo tujce, ki nezakonito prehajajo državne meje. Ob tem je minister opozoril na izkušnje sosednjih policij, da so tihotapci vse bolj nepredvidljivi in agresivni: »Pogovorili smo se o varnosti policistk in policistov pri izvajanju policijskih postopkov, učinkovitem ustavljanju tihotapcev in nadaljnjem procesiranju tihotapcev, ki jih policija izvaja skupaj s tožilstvom in sodišči,« je poudaril minister.

O varnostni in migracijski situaciji so govorili tudi na srečanju z županom Občine Brežice Ivanom Molanom in predsedniki krajevnih skupnosti. Posebno pozornost so namenili vzpostavitvi registracijskega centra, ki ga bo skladno s sklepom vlade policija vzpostavila na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. »Gre za izjemno pomembno točko, na kateri bo policija na enotnem kraju pod enotnim vodstvom izvajala vse potrebne ukrepe za registracijo migrantov,« je namen centra predstavil generalni direktor policije. Beseda je tekla tudi o začasni azilni kapaciteti, ki pa ji občani Brežic še vedno nasprotujejo. V nadaljevanju so si na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje ogledali plato, kjer bosta postavljena registracijski center policije in začasna azilna kapaciteta. Obisk so zaključili v Rigoncah, kjer sta se minister in generalni direktor policije srečala z nekaterimi vaščani in se iz prve roke seznanila s stanjem v vasi. Ob tej priložnosti so vaščani izrazili zadovoljstvo, da je Policija v Rigoncah še vedno prisotna in vaščani se počutijo varni.

Jutri bosta minister in generalni direktor policije obiskala Policijsko upravo Maribor in se v Ormožu seznanila z varnostno situacijo na tem območju. Srečala se bosta tudi z županom Občine Središče ob Dravi Tonijem Jelovico.