Skoči do osrednje vsebine

V javno obravnavo poslana novela Stanovanjskega zakona, vezanega na denacionalizacijo

Ministrstvo za solidarno prihodnost je v javno obravnavo poslalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona, s katerim uresničuje sodbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je presodilo, da sta del Zakona o denacionalizaciji in del Stanovanjskega zakona v neskladju z Ustavo.

Ustavno sodišče je v sodbi z dne 15. junija 2023, objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije 14. julija 2023, odločilo, da so v neskladju z Ustavo Republike Slovenije prvi odstavek 24. člena Zakona o denacionalizaciji ter 107. člen in prvi odstavek 173. člena Stanovanjskega zakona. Oba člena se nanašata na neprofitna najemna razmerja za nedoločen čas, ki so jih s prejšnjim imetnikom stanovanjske pravice sklenili zavezanci za vrnitev stanovanja v denacionalizaciji in v katera so kasneje kot najemodajalci vstopili denacionalizacijski upravičenci oziroma njihovi dediči.

Stanovanj, ki jih zadeva sodba Ustavnega sodišča, je po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije o najemnih poslih za denacionalizirane stanovanjske nepremičnine, v državi približno 500. Po podatkih Geodetske uprave je povprečna uporabna površina stanovanja približno 65 kvadratnih metrov. Povprečna starost najemnikov je več kot 70 let.

V skladu z novelo Stanovanjskega zakona je Ministrstvo za solidarno prihodnost pripravilo shemo za uskladitev z odločbo Ustavnega sodišča na način, s katerim se ščiti pravica do doma. Shema določa desetletno prehodno obdobje, v katerem se pravni položaj najemnikov ne spreminja. V tem obdobju bo država lastnikom denacionaliziranih stanovanj doplačevala znesek v višini razlike med neprofitno najemnino in priznano tržno najemnino (do sedaj so lahko zaračunavali neprofitno najemnino). V omenjenem prehodnem obdobju bo država aktivno pristopila k ustreznejšim rešitvam stanovanjskega vprašanja najemnikov. Najemniki v denacionaliziranih stanovanjih, če nimajo primernega stanovanja, bodo imeli tako prednost pri dodelitvi javnega najemnega stanovanja (v tem primeru se ne upoštevata dohodkovni in premoženjski cenzus). 

Rok za podajo pripomb na novelo Stanovanjskega zakona je 24. april 2024. 

Predlog novele je objavljen na spletni strani E-demokracija.