Skoči do osrednje vsebine

Naložbene pomoči za sofinanciranje samooskrbnih sončnih elektrarn gospodinjskih odjemalcev

Borzenov center za podpore je objavil javni poziv za dodelitev naložbenih pomoči za nakup in vgradnjo naprav za individualno in skupnostno samooskrbo z električno energijo gospodinjskih odjemalcev, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije in za naprave za samooskrbo z električno energijo v kombinaciji z baterijskim hranilnikom električne energije.

Na podlagi Odloka o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leta 2023-2026 so opredeljeni ukrepi in upravičeni namene porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe. Med drugim je podprto tudi sofinanciranje projektov individualnih in skupnostnih samooskrbnih sončnih elektrarn za fizične osebe.

V skladu z javnim pozivom se izvaja podporni mehanizem subvencioniranja projektov samooskrbnih sončnih elektrarn za fizične osebe, ki so priklopljene na način letnega obračuna (netmetering) po Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Nepovratne finančne spodbude so namenjene naložbam v nakup in vgradnjo naprav za individualno in skupnostno samooskrbo gospodinjskih odjemalcev z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije, in njenega shranjevanja.

Višina naložbene pomoči za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest znaša:

  • 500 evrov za 1 kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 50 evrov za 1 kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe.

Upravičeni stroški posamezne naložbe, vključno z DDV, so stroški:

  • nakupa in vgradnje naprave za proizvodnjo električne energije z izkoriščanjem sončne energije,
  • nakupa in vgradnje naprave za proizvodnjo električne energije z izkoriščanjem sončne energije in naprave za shranjevanje električne energije (baterijski hranilnik električne energije),
  • pripadajoče električne inštalacije in opreme,
  • priprave in izvedbe gradbenih, obrtniških in instalacijskih del.

Skupna višina sredstev znaša 14 milijonov evrov.

Oddaja vlog je mogoča preko spletne aplikacije Borzena od vključno 15. aprila 2024 od 8:00 dalje do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.