Skoči do osrednje vsebine

Minister Novak: z Državnim odvetništvom uspešno peljemo kar nekaj zahtevnih primerov

Letošnji tradicionalni Dnevi Državnega odvetništva, ki danes in jutri potekajo v Lipici, so posvečeni vlogi Državnega odvetništva na področju varstva okolja ter naravnih virov. Zato je na povabilo organizatorjev udeležence dogodka uvodoma nagovoril tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak.
udeležnci dogodka sedijo v dvorani, minister za govornico

Minister Jože Novak je nagovoril udeležence Dnevov Državnega odvetništva 2024 | Avtor: Ministrstvo za naravne vire in prostor

1 / 3

»Državni odvetniki že desetletja zastopate državo v številnih, zelo pomembnih in kompleksnih zadevah. Doslej ste se izkazali kot odziven in zanesljiv zastopnik interesov države, hkrati pa tudi kot zastopniki širšega javnega interesa,« je udeležencem sporočil minister. Kot je pozneje povedal še v izjavi za medije, z Državnim odvetništvom skupaj uspešno peljemo kar nekaj zahtevnih primerov, pri katerih se zavzemamo, da bi jih sporazumno rešili v javno korist. »Pri tem opažam, in tega sem vesel, da se državno odvetništvo resnično razvija in postaja močno,« je povedal minister Novak.

Pri velikih investicijskih projektih, predvsem na področju gradnje in urejanja prostora ima Ministrstvo za naravne vire in prostor praviloma vlogo usklajevalca med težnjami po razvoju in pričakovanji investitorjev na eni ter varovanjem naravnih virov na drugi strani. Ker gre za odločitve, ki zadevajo širok krog deležnikov, v postopkih pride tudi do sporov. Prizadevamo si, da je teh čim manj, je povedal minister, če pa do njih pride, je bistveno, da jih država rešuje odgovorno in konstruktivno.