Skoči do osrednje vsebine

Na srečanju Združenja upravnih delavcev minister poudaril usmerjenost k modernizaciji državne uprave

Minister za javno upravo je kot častni gost nagovoril članice in člane Združenja upravnih delavcev Slovenije, ki se udeležujejo dvodnevne konference. Združenje, ki v letošnjem letu obeležuje 25 let svojega obstoja, združuje uslužbenke in uslužbence predvsem iz upravnih enot, pa tudi nekaterih ministrstev.
Minister Franc Props nagovarja občinstvo. V ozadju se vidi projekcija predstavitve.

Minister za javno upravo je kot častni gost nagovoril članice in člane Združenja upravnih delavcev Slovenije, ki se udeležujejo dvodnevne konference | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Uvodoma je minister izrazil pohvalo nad aktivnostjo članov Združenja ne samo na domačih tleh, ampak tudi izven meja Slovenije, saj so del Evropskega združenja matičark in matičarjev, ki povezuje združenja matičarjev iz mnogih evropskih držav. Strokovnost in proaktivnost na področju razvoja kakovosti javne uprave člani Združenja uresničujejo tudi kot soavtorji Evropskega slovarja za področje osebnih stanj, ki trenutno obsega 302 pojma v 14 jezikih. Prav zaradi kakovosti delovanja je Združenje v letu 2019 pridobilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja kakovosti javne uprave ter boljše zakonodaje.

V nadaljevanju je minister navedel proaktivno vključenost upravnih enot v nastajanje vsebine predpisov z različnih upravnih področjih dela, predvsem s področij notranjih zadev in prometa, kakor tudi s področij prostora in kmetijstva, zato – po besedah ministra mag. Propsa –»uslužbenci upravnih enot niso le izvajalci predpisov«.  

Zbranim udeležencem konference je predstavil aktivnosti, ki jih Ministrstvo za javno upravo skupaj z resorno pristojnimi ministrstvi ter v sodelovanju z upravnimi enotami izvaja preko projektov, katerih cilj je modernizacija državne uprave, ki mora biti ves čas kvaliteten servis državljanom, gospodarstvu ter drugim subjektom. »Z usklajenim delom lahko dosežemo številne izboljšave na mnogih področjih delovanja upravnih enot oziroma njihovega izvrševanja predpisov,« je dejal minister in ob tem potrdil zavedanje aktualne kadrovske strukture upravnih enot, vse večje obremenjenosti uslužbencev na različnih upravnih področjih, predvsem pa nujnosti izboljšanja materialnega položaja uslužbencev, ki bo obravnavan v prenovljenem plačnem sistemu javnega sektorja. V nagovoru se je dotaknil tudi tematike intenzivnih pogajanj s Sindikatom državnih organov Slovenije, s ciljem, da bodo ob konstruktivnem dialogu za skupno pogajalsko mizo rezultirala v sklenitvi stavkovnega sporazuma, s katerim bosta zadovoljni obe strani; predvsem pa uslužbenci upravnih enot.

Minister je v zaključku navedel, da se dandanes posamezna upravna področja dela, med drugim tudi na upravnih notranjih zadevah, dinamično spreminjajo. Za strokovno usposabljanje in s tem tudi karierni razvoj zaposlenih je zato ključno spremljanje novosti, tudi preko izdajanja strokovne literature ali strokovnih konferenc. Tokratna obsega pester vsebinski program, ki vključuje tematiko dostopa do informacij javnega značaja in zlorab osebnih listin, predstavitve ugotovitev Upravne inšpekcije, pa tudi področje digitalizacije ter umetne inteligence, ki postaja del našega vsakdana.