Skoči do osrednje vsebine

Minister Props obiskal upravne enote Kranj, Radovljica, Tržič in Piran

Minister za javno upravo mag. Franc Props je z generalno direktorico Direktorata za stvarno premoženje Majo Pogačar ter predstavnico Službe za upravne enote mag. Janjo Zupan Novak tudi ta teden nadaljeval z obiski upravnih enot, in sicer je obiskal upravne enote (UE) Kranj, Radovljica, Tržič in Piran, kjer se je srečal z načelniki UE in tamkajšnjimi zaposlenimi.

Ob obisku UE Kranj, ki s 85 zaposlenimi spada med večje enote, je tamkajšnja načelnica dr. Metka Knific Zaletelj z ministrom poleg tematike s področja tujcev spregovorila tudi o sodelovanju upravnih enot. »Veliko je neformalnega sodelovanja, svetovanja in izmenjave nasvetov,« je dejala načelnica, pri čemer se je minister mag. Props strinjal, da je utrditev izmenjave dobrih praks in znanj v dobrobit vseh, predvsem pa prispeva h kakovosti javnih storitev in svetovanju končnim uporabnikom.

Upravnim enotam bo v veliko pomoč sistem Skrinja, je povedala načelnica Knific Zaletelj, ki v sistemu poslovne inteligence in podatkovnega skladišča vidi predvsem pomoč pri zasledovanju najboljših praks posameznih upravnih enot. Minister je ob tem dodal, da so krepitev digitalizacije in povezljivosti sistemov, kakor tudi optimizacija postopkov teme, ki jih Ministrstvo za javno upravo zasleduje in aktivno implementira z namenom izboljšanja storitev za državljane in poslovne subjekte ter povečanja učinkovitosti javnega sektorja.

»Takšni direktni pogovori prinesejo veliko večje, konkretnejše rezultate kot srečanja v širših oblikah,« pa je ob obisku predstavnikov ministrstva povedala načelnica Upravne enote Radovljica mag. Maja Antonič. Izpostavila je pomen stalnega izobraževanja in usposabljanja zaposlenih, pri čemer je po njenem mnenju ključna podpora resornih ministrstev in predvsem Upravne akademije, osrednjega središča usposabljanj in strokovnih izpitov za javne uslužbence, ki deluje že od leta 1994.

Tudi načelnica upravne enote Tržič mag. Alenka Maršič je poudarila krepitev opolnomočenja in izobraževanja zaposlenih. »Prenos znanja med izkušenimi sodelavci in novozaposlenimi zagotavlja neprekinjenost naših storitev, z njim pa ti zaposleni pridobijo neprecenljive veščine za učinkovito delo,« je povedala.

Da bi si želeli več organiziranih tečajev upravne terminologije iz italijanskega jezika, pa so povedali na UE Piran, kjer izpostavljajo predvsem izzive s področja okolja in prostora ter pripad zadev s področja legalizacije objektov. Kot je povedal načelnik Bojan Žiberna, se s fluktuacijo kadra ne srečujejo, na kar zagotovo vpliva pozitivno in konstruktivno delovno vzdušje, h kateremu ves čas stremijo.

Obiski upravnih enot so bili tudi priložnost za pogovore o sodelovanju med upravnimi enotami in občinami. Srečanjem so se pridružili tudi predstavniki vodstva tamkajšnjih občin, in sicer na UE Kranj podžupan Janez Černe, na UE Radovljica podžupan Miran Rems in na UE Tržič župan Peter Miklič. Vsi sogovorniki so izpostavili pomen dobrih odnosov med upravnimi enotami in občinami za uspešno reševanje lokalnih izzivov in izboljšanje kakovosti življenja občanov, kakor tudi pomembnost sobivanja upravnih enot in občin na isti lokaciji, kar občankam in občanom ter ostalim uporabnikom omogoča prijazno nudenje javnih storitev na enem mestu.