Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorji za naravo začenjajo akcijo nadzorov nad zadrževanjem prosto živečih vrst v ujetništvu

V letošnjem letu bodo inšpektorji za naravo izvedli akcijo usmerjenih nadzorov nad zadrževanjem prosto živečih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih.

V okviru akcije bodo preverili bivalne razmere prostoživečih vrst v ujetništvu, ali imajo lastniki za njihovo zadrževanje v ujetništvu pridobljeno ustrezno dovoljenje ter ali imajo dovoljenje za to, da prostoživeče vrste v ujetništvu prikazujejo javnosti. V okviru akcije bodo opravili tudi nadzore vseh štirih medvedov, ki živijo v ujetništvu.

V Sloveniji v ujetništvu živijo štirje medvedi na štirih lokacijah (Turistična kmetija Abram, Lovski dom v Žirovnici, zasebni živalski vrt Rožmanc in gostilna Tušek). Vsem štirim so pristojne državne institucije pred več kot 18 leti izdale dovoljenja za življenje v ujetništvu. Dovoljenja veljajo do njihove naravne smrti. Dovoljenja so bila izdana na podlagi 6. člena Uredbe o zavarovanju ogroženih živalskih vrst. Pomembna je bila ugotovitev, da ti medvedi sami ne bi bili sposobni preživeti v naravi.

Veterinarji jim zagotavljajo veterinarsko oskrbo in preverjajo veterinarsko higienske razmere, ali imetnik ustrezno ravna z živaljo, ali je oskrba s hrano in vodo primerna. Inšpektorji za naravo in vode pa nadzirajo bivalne razmere in dovoljenja za zadrževanje v ujetništvu.