Skoči do osrednje vsebine

Dr. Papič na inovacijski konferenci slovenske avtomobilske industrije

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je udeležil inovacijske konference slovenske avtomobilske industrije – Misije GREMO in sodeloval na okrogli mizi na temo podpornih ukrepov vlade.

Slovenska avtomobilska industrija je Misijo GREMO (angleško GREen MObility) vzpostavila leta 2021 kot zavezo k zeleni in digitalni preobrazbi do leta 2030. S to zavezo daje poudarek pospešenemu prehodu v elektromobilnost, to je prehodu iz proizvodnje komponent in sistemov za motorje z notranjim zgorevanjem v razvoj in proizvodnjo komponent, sistemov in tehnologij za električna in elektrificirana vozila.

Minister Papič je na okrogli mizi na temo podpornih ukrepov vlade izpostavil, da gre pri Misiji GREMO za Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo, ki je z vidika sodelovanja in povezovanja industrije z inovacijami postavilo letvico zelo visoko. Gre za primer partnerstva med gospodarstvom, znanostjo in državo, ki bo opolnomočilo slovensko avtomobilsko industrijo za prehod v zeleno mobilnost. Tudi v okviru državne uprave si prizadevamo za vpeljavo inovacij. Ustanovitev Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) v lanskem letu z vzpostavitvijo inovacijskega stebra omogoča uspešnejši prenos akademskega znanja v gospodarstvo in družbo.

Dr. Papič je poudaril, da bodo v okviru ARIS-a v letošnjem letu na voljo novi razpisi, med katerimi je izpostavil razpis za mlade raziskovalce v gospodarstvu in razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere. »Za Sofinanciranje raziskovalno-razvojnih projektov bo preko razpisa namenjenih skoraj 59 milijonov evrov,« je dejal minister Papič.

»Eden ključnih elementov Misije GREMO je znanje, kjer smo naredili pomemben korak naprej pri načrtovani gradnji nove Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani,« je poudaril dr. Papič. S tem krepimo možnosti za vrhunske raziskave na področjih, ki prispevajo k razvoju tehnologij in produktov, pomembnih za razvoj avtomobilske industrije.