Skoči do osrednje vsebine

Minister Luka Mesec se je udeležil podelitve nagrad Zlata nit

Prejšnji teden je v Lutkovnem gledališču Ljubljana potekala podelitev nagrad Zlata nit v organizaciji časopisne hiše Dnevnik. Podelitve se je udeležil tudi minister Luka Mesec, ki je imel uvodni nagovor v katerem je poudaril, da se je človeška civilizacija začela s sodelovanjem.

"Ena izmed najslavnejših antropologinj Margaret Mead se je tako kot vsi drugi antropologi ukvarjala z vprašanjem, kaj dela človeka človeškega, katere so tiste stvari, ki se jih naučimo s kulturo. Zato antropologi primerjajo zelo različne kulture med seboj, od naše družbe do zelo prvobitnih plemenitih združb, ter raziskujejo, kakšna je človeška narava in kako se človek razlikuje od drugih bitij.

Ko so jo študenti enkrat vprašali, kje vidi začetek človeške civilizacije po letih antropoloških raziskav, so vsi pričakovali, da bo rekla, da se je začelo z izdelavo orodij, lončenih posod ali s pokopi, vendar je povedala, da začetek civilizacije vidi v prvi najdbi zlomljene stegnenice: »Kjerkoli v živalskem kraljestvu si, če si zlomiš nogo – si srna, lev ali katerokoli drugo bitje – ti čreda ne more pomagati. Takšna žival z zlomljeno nogo obleži sama in dočaka milostno hitro ali počasno trpečo smrt. Prva razlika med človekom in živaljo je v tem, da si je nekdo vzel čas za prvega človeka in mu povil nogo, ga oskrbel, mu prinašal hrano in vodo ter mu dal čas, da se je noga zacelila.« Tu se začne človeška civilizacija: s sodelovanjem in organizacijo. Vodstvo pride kasneje in je nadgradnja tega, je neke vrste prastari računalnik, ki skrbi, da je delo med nami razdeljeno in da procesi tečejo, tako kot smo zapisali v družbeni dogovor.

Temelj naše organizacije je sodelovanje. Zato danes, ko se pogovarjamo o številnih krizah, se največkrat pogovarjamo o občutkih, ki izvirajo iz tega, da smo prišli z individualizmom tako daleč, da se pogosto počutimo osamljene. Zdi se nam, da družba, v kateri smo, ni dovolj organizirana in da nimamo v njej vloge. Zato je toliko bolj pomembno, da obstajajo podjetja, ki se zavedajo, da moč človeka in človeštva v svoji biti izhaja iz sodelovanja.

Če sem malo patetičen, zgodovino so vedno pisali tisti, ki so bili najbolje organizirani. To je zlata nit zgodovine. In razrešitev, kaj je pomembnejše med potjo in ciljem, je po mojem pravilna na naslednji način: najpomembnejša je ekipa, s katero se podaš na pot, ki vodi do cilja."

Minister Luka Mesec za govornico na prireditvi Zlata nit

Luka Mesec na prireditvi Zlata nit | Avtor: Bojan Velikonja