Skoči do osrednje vsebine

Zaključek fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil in namera za več slovenske hrane

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je med prehransko draginjo izvajalo projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil. S tem je potrošnikom nudilo informacije o maloprodajnih cenah izbranih kmetijskih in živilskih proizvodov pri posameznih trgovcih. Projekt se zaključuje, hkrati pa je ministrstvo izrazilo namero po skupnih prizadevanjih za podporo slovenskim proizvajalcem.
Ženska s svetlimi spetimi lasmi, obečena v zeleno majico nakupuje v trgovini z živili.

Zaključek fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil in namera za več slovenske hrane na trgovskih policah | Avtor: Matej Kastelic/Shutterstock.com

Državna sekretarka Eva Knez je sprejela predstavnike trgovcev, ki so bili vključeni v projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil. Povzela je namen izvajanja fizičnega popisa, ki je bil med draginjo eden od nujnih ukrepov pri iskanju cenovno dostopnih živil. Na podlagi podatkov Statističnega urada RS, da se inflacija umirja, je bila sprejeta skupna odločitev, da se projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil zaključi. Državna sekretarka je poudarila, da ostajajo promocija lokalno pridelane hrane in podpora taki hrani ter ozaveščanje javnosti o prednostih uživanja domačih proizvodov z željo po skupnem sodelovanju s trgovci za dosego tega cilja med prednostnimi nalogami ministrstva. To pobudo ministrstva so trgovci podprli.