Skoči do osrednje vsebine

Posvet o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive oskrbe s kritičnimi surovinami

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije (GeoZS) izvedlo posvet o implementaciji Uredbe o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive in trajnostne oskrbe s kritičnimi surovinami.

Evropska unija je sprejela Uredbo o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive in trajnostne oskrbe s kritičnimi mineralnimi surovinami (angleško Critical Raw Materials Act - CRMA), ki naslavlja izzive varne in trajnostne oskrbe s kritičnimi surovinami. Glavni cilj Uredbe je bistveno zmanjšati odvisnost EU od teh surovin ter spodbujati najboljše prakse krožnega in trajnostnega gospodarjenja z njimi. Uredba naj bo začela veljati maja letos in nalaga določene obveznosti državam članicam EU v zvezi z upravljanjem kritičnih surovin na njihovem ozemlju.

Na posvetu so aktivnosti v povezavi z implementacijo prihajajoče uredbe predstavili MNVP, Ministrstvo za  gospodarstvo, tehnologijo in šport in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. GeoZS je predstavil izhodišča za potencial za primarne kritične mineralne surovine v Sloveniji, Zavod za gradbeništvo pa sekundarne surovine kot možen vir kritičnih mineralnih surovin. Svoje aktivnosti so predstavili tudi nekateri drugi raziskovalni inštituti (Kemijski inštitut, Institut Jozef Stefan), Regionalna razvojna agencija Gorenjske in nevladna organizacija Focus.

 Ugotovitve posveta: 

  • V Sloveniji so znana nahajališča in pojavi primarnih kritičnih mineralnih surovin, poleg tega obstaja potencial za odkritje novih.
  • Potrebno je spodbujanje strateško usmerjenih projektov na nacionalni ravni.
  • Za vzpostavitev nacionalnega raziskovalnega programa je potrebno upoštevati strokovno znanje in  sodelovanje z in med ministrstvi.
  • V Sloveniji imamo centre znanja o primarnih in sekundarnih mineralnih surovinah. Pri vseh odločitvah v zvezi s kritičnimi surovinami je nujno upoštevanje stroke.
  • Smiselno bi bilo ustanoviti nacionalni observatorij za kritične surovine.