Skoči do osrednje vsebine

Odprtje nove bivanjske skupnosti v Novi Gorici: uresničena vizija skupnosti in vključenosti

V sredo je bil na Trnovem pri Novi Gorici zgodovinski dan, ko smo slovesno odprli dolgo pričakovano bivanjsko skupnost - varstveno-delovni center, ki bo novi dom za 20 uporabnikov z motnjami v duševnem razvoju. To pomembno pridobitev so omogočila predana prizadevanja tako zaposlenih in vodstva zavoda kot tudi podpora domačinov, ki so novo skupnost toplo sprejeli.

S finančno podporo v višini 1,84 milijona evrov s strani Ministrstva za solidarno prihodnost sta bila po več kot desetletju truda nekdanji gozdarski center in prizidana stara logarija prenovljena v enoto Varstveno-delovnega centra Nova Gorica. Gradnja se je sicer nekoliko zavlekla, a končni rezultat je bil vreden čakanja.

Nagovor državnega sekretarja Luke Omladiča pred zbranimi na odprtju

Državni sekretar dr. Luka Omladič

Novi dom predstavlja prelomnico v zgodbi lokalne skupnosti, saj omogoča boljše bivanjske pogoje za uporabnike, ki lažje uresničujejo svoje potrebe in želje ter aktivno sodelujejo pri organizaciji življenja in dela. Direktorica VDC Nova Gorica Maša Černe je poudarila, da bivanje v manjši enoti povečuje možnost izbire ter omogoča ohranjanje samostojnosti in vključevanje v skupnost.

Rezanje traku ob odprtju

Državni sekretar dr. Luka Omladič, direktorica VDC Nova Gorica Maša Černe, novogoriški župan Samo Turel

Domačini so novo skupnost sprejeli odprtih rok, kar je izpostavil tudi državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost dr. Luka Omladič. »Sprejetost v skupnosti je lahko zgled celotni državi. Prav to je bistvo deinstitucionalizacije in primer tega imamo tukaj. Nova bivanjska skupnost na Trnovem ni zgolj prostor, temveč kraj, kjer se bodo stkala nova prijateljstva in rodila nova upanja. S tem pa postaja tudi zgled vključujoče skupnosti, kar se odraža v strategiji za deinstitucionalizacijo do leta 2030,« je še poudaril dr. Omladič.

Glasbeni nastop s harmoniko stanovalca varstvenodelovnega centra

Glasbena točka