Skoči do osrednje vsebine

Stojmenova Duh: »Pri oblikovanju digitalne vključujoče družbe nikogar ne bomo pustili zadaj«

Na 18. redni seji Državnega zbora in po dobrih enajstih urah razprave ter obrazložitev glasov je interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh podprlo 31 poslank in poslancev, proti interpelaciji jih je bilo 42.

Ministrica je v razpravi sodelovala ter odgovarjala na vprašanja in pojasnjevala nejasnosti, saj je po njenih besedah dobra stran digitalizacije tudi ta, da so vsi podatki na voljo na transparenten in sledljiv način. 

Pred glasovanjem je še enkrat zavrnila vse očitke iz interpelacije in ponovno zagotovila, da je bila nabava 13 tisoč računalnikov za socialno najbolj šibke izvedena v skladu z zakonodajo, na transparenten način ter ob gospodarnem ravnanju z javnimi sredstvi. Po njenih besedah gre za učinkovit ukrep proti revščini in socialni izključenosti, saj je vsem, ki uporabljamo sodobne tehnologije za komunikacije in za povezavo s svetom, jasno, da je digitalna vključenost med osnovnimi pogoji za socialno vključenost. Skrb za socialno vključenost vseh prebivalk in prebivalcev v družbeni in gospodarski razvoj Slovenije pa je glavni element zaupanja v demokratične ustanove in nosilce oblasti ter v ustavno načelo, da je Slovenija socialna država. 

Usposabljanje in opremljanje prebivalstva za čim boljši vstop v digitalni svet je po besedah ministrice investicija. Pri britanski fundaciji Good Things so nedavno izračunali, da se jim vsak funt, ki ga vlada investira v digitalno preobrazbo, vrne v višini 9,48 funta. 

»Z ekipo delamo po svojih najboljših močeh in znanju, s trudom ustvarjamo digitalno vključujočo družbo in to bomo počeli tudi v prihodnje. Še naprej bomo vestno uresničevali pristojnosti našega ministrstva, kar pomeni tudi nakup računalniške opreme. Na tem mestu zagotavljam, da ne bomo nikogar pustili zadaj. Vi ste že dolgo v politiki, poznate vse zvijače in mehanizme, kako nekoga onemogočati pri delu. Vlagate referendume, postavljate poslanska vprašanja na podlagi 'navedb v medijih', ovirate zakonodajne postopke in še in še. Ob vsem tem nam očitate, da ne izpolnjujemo časovnic. Sama nisem tako dolgo v politiki. In, da, naredim tudi kakšno napako. Imam srečo, da imam odlično ekipo in poslansko skupino, ki poskrbita, da je teh napak čim manj. Imam pa še lastnost, ki jo moji pravi prijatelji dobro poznajo – veliko berem in se še hitreje učim,« je dejala ministrica Stojmenova Duh.