Skoči do osrednje vsebine

Akt o interoperabilni Evropi

V četrtek, 22. marca 2024 je bila v Uradnem listu Evropske unije objavljena nova »Uredba Evropskega parlamenta in Sveta EU o določitvi ukrepov za visoko raven interoperabilnosti javnega sektorja v Uniji« ali na kratko »Akt o interoperabilni Evropi«.

Cilj Akta o interoperabilni Evropi je okrepiti čezmejno interoperabilnost med organizacijami javnega sektorja v EU, da bi te postale medsebojno bolje povezane, hkrati pa bi ohranile svojo suverenost ter ustvarjale na uporabnike osredotočene in povezane digitalne javne storitve za državljane in podjetja v vseh državah EU. 

Da bi to uresničili, akt predvideva Odbor za interoperabilno Evropo za vodenje agende interoperabilnosti na ravni EU, obvezne ocene interoperabilnosti za odkrivanje ovir za implementacijo interoperabilnost ter rešitve in podporne ukrepe za pomoč organom javnega sektorja na njihovi poti digitalne preobrazbe. Delo Odbora za interoperabilno Evropo bo podpirala Skupnost interoperabilne Evrope, ki bo združevala širok nabor zainteresiranih javnih in zasebnih deležnikov, kot so podjetja v okviru GovTech-a, odprtokodne skupnosti ter druge organizacije civilne družbe in akademski udeleženci.

Akt o interoperabilni Evropi bo stopil v veljavo 11. aprila 2024, sledila pa bo priprava izvedbenih aktov, ki bodo natančneje določila zahteve za implementacijo te nove zakonodaje in je objavljen v Uradnem listu na spletni strani.