Skoči do osrednje vsebine

Za Veliko noč kupujmo lokalno!

Velika noč, eden največjih slovenskih praznikov, je praznik veselja in upanja. Je priložnost, da praznično mizo obložimo s tradicionalnimi domačimi, slovenskimi živili in jedmi.
Slovenska potica v obliki kolača z orehi in rozinami

Slovenska potica - zajamčena tradicionalna posebnost | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Velikonočni obed navadno sestavljajo praznični pirhi, domača šunka, hren, domač kruh in seveda slovenska »zajamčena tradicionalna posebnost« – slovenska potica z enim od nadevov: orehovorehov z rozinamirozinovpehtranov in pehtranov s skuto. Potica je zaradi plemenitega okusa in hranljivosti zagotovo v samem vrhu znanih tradicionalnih slovenskih jedi.

Poleg slovenske potice so na velikonočni mizi lahko še kruh, šunka, še posebej taka z znakom »zaščitena geografska označba«, hren, velikonočni pirhi in vino ter druge dobrote.

Ob vseh velikonočnih dobrotah se je treba zavedati tudi, da bi bila količina zavržene hrane lahko bistveno manjša, če bi vsak od nas spremenil odnos do hrane in se zavedal, da hrana ni samoumevna dobrina in da je zato z njo treba ravnati premišljeno in spoštljivo.

Vabimo vas, da za več informacij o zaščitenih slovenskih proizvodih in možnostih zmanjšanja količin zavržene hrane obiščete spletno mesto Naša super hrana.