Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar se je sestal z izvršno direktorico agencije za azil Gregori

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal z izvršno direktorico Agencije Evropske unije za azil Nino Gregori.

Govorila sta o migracijah, mednarodni zaščiti in trendih na tem področju. Dotaknila sta se tudi sodelovanja med Slovenijo in agencijo, ki sodelujeta na podlagi operativnega načrta za zagotovitev tehnične in operativne podpore na področju azila, sprejema in začasne zaščite. Načrt velja do junija letos, začeli pa so se tudi že pogovori o morebitnem nadaljnjem sodelovanju.

Minister Poklukar je ob tej priložnosti tudi čestital direktorici Gregori, saj je upravni odbor Agencije EU za azil na zadnjem sestanku sredi marca soglasno podprl podaljšanje njenega mandata na položaju izvršne direktorice, potem ko je Evropska komisija v skladu z uredbo o Agenciji Evropske unije za azil predlagala podaljšanje njenega mandata. Upravni odbor mora o tem obvestiti Evropski parlament. V obdobju enega meseca pred morebitnim podaljšanjem pa je lahko izvršni direktor povabljen, naj poda izjavo pred pristojnim odborom.

Nina Gregori, nekdanja dolgoletna generalna direktorica Direktorata za migracije v Ministrstva za notranje zadeve, zadnjih pet let vodi Agencijo EU za azil. Ob nastopu mandata junija 2019 je prevzela vodenje takratnega Evropskega azilnega podpornega urada, ki se je z novo uredbo iz konca leta 2021 nato preoblikovala v Agencijo EU za azil.

Minister Boštjan Poklukar in izvršna direktorica Agencije Evropske unije za azil Nina Gregori stojita pred slovensko zastavo in zastavo Evropska unije in se rokujeta.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in izvršna direktorica Agencije Evropske unije za azil Nina Gregori | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve