Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Z Nemčijo odlično sodelujemo na vseh področjih

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je danes na delovnem obisku gostil kanclerja Zvezne republike Nemčije Olafa Scholza. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi strateškega partnerstva med državama ter izmenjavi stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

V pogovoru sta izpostavila odlično sodelovanje med državama, se zavezala k poglobitvi sodelovanja tako na gospodarskem kot političnem področju in dotaknila razmer na Zahodnem Balkanu, v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Posvetila sta se tudi širitvi EU v povezavi z reformo EU in strateški agendi. Govorila sta tudi o energetiki, avtomobilski industriji in, seveda, nogometu.

Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije z blagovno menjavo 14,4 milijarde evrov, je na četrtem mestu po obsegu tujih neposrednih investicij v višini 1,84 milijarde evrov in na prvem mestu po obisku turistov.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je izpostavil, da gre v tej luči za pomemben obisk nemškega zveznega kanclerja v Sloveniji, prvega po trinajstih letih. »Ponosen sem, da teh trinajst let nismo izgubili, ampak so se naše vezi z Nemčijo še okrepile. Z Nemčijo odlično sodelujemo na vseh področjih – tako v okviru EU, zveze NATO kot drugih mednarodnih forumov,« je povedal premier dr. Golob. Ob tej priložnosti se je zveznemu kanclerju Scholzu zahvalil »za vodilno vlogo, ki jo ima v procesih v Evropskem svetu, saj gre za področja, ki zadevajo tudi Slovenijo, našo varnost, stabilnost in blaginjo.«

Predsednik vlade dr. Golob je izpostavil nemško pripravljenosti k doseganju preboja o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan. »Verjamem, da je zvezni kancler takoj spoznal, kako pomembno je, da te države postanejo del Evropske unije. Pri prepričevanju drugih v Svetu EU in držav, ki so bile skeptične, je zvezni kancler odigral pomembno vlogo, za kar mu moramo biti na Zahodnem Balkanu vsi hvaležni,« je povedal premier. Dodal je, da sta z nemškim zveznim kanclerjem razpravljala o evropskih vprašanjih in širših zunanjepolitičnih vprašanjih, vključno z rusko agresijo v Ukrajini. Pri tem sta se dotaknila vprašanja, kako pomagati Ukrajini in kako tam doseči mir.

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici, premier in zvezni kancler sta pogovoru veliko pozornost namenila bilateralnemu sodelovanju. »Pogovarjala sva se o nadaljnji krepitvi sodelovanja na področju gospodarstva, novih tehnologij, energetike, obrambne industrije. Verjamem, da bomo našli skupni jezik in novo energijo pri podpori gospodarstva in sodelovanja,« je prepričan premier dr. Golob.

V pogovorih sta se dotaknila tudi nogometa. Nemčija je gostiteljica evropskega prvenstva v nogometu, na katerem sodeluje tudi slovenska nogometna reprezentanca. »Slovenija bo v času prvenstva v Nemčiji prisotna tudi s poslovno delegacijo. 19. junija organiziramo v Münchnu pomembno konferenco in verjamem, da bo tudi to priložnost za okrepitev našega sodelovanja,« je dodal premier dr. Golob.

Nemški zvezni kancler Olaf Scholz je dodal, da državi povezujejo podobna stališča in izzivi. »Obvladati moramo izzive na področju energije in zagotoviti dobro prihodnost, zagotoviti rast in razvoj gospodarstva. Opraviti moramo potrebne naloge na področju modernizacije avtomobilske industrije, da bomo tukaj pomemben deležnik tudi v prihodnje,« je povedal kancler Olaf Scholz. Poudaril je pomen poglabljanja bilateralnih odnosov med državama, tudi v gospodarskem smislu. Dodal je, da sta se s premierjem dr. Golobom strinjala glede nadaljevanja bilateralnega akcijskega načrta. »Zdaj smo v fazi priprav na naslednji akcijski načrt in to je nekaj, kar je znak dobrih odnosov, da bomo korak za korakom nadaljevali delo v tej smeri,« je povedal kancler. »Slovenija je že 20 let članica EU in zveze NATO, tako politično kot varnostno smo zelo povezani. Seveda na nas čakajo veliki izzivi.«