Skoči do osrednje vsebine

Peto zasedanje Skupnega odbora Republike Slovenije - Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine

Na zasedanju Skupnega odbora Republika Slovenija – Avtonomna dežela Furlanija - Julijska krajina so se 22. marca 2024 sestali predstavniki omenjenih področij v Trstu, ki mu sopredsedujeta podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter predsednik Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga.
Nagovor vseh udeležencev.

Mag. Špela Kern v.d. generalne direktorice Direktorata za digitalno družbo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo Furlanijo - Julijsko krajino poteka na področjih prometa, energije, okolja, prostorskega načrtovanja ter digitalne infrastrukture, kmetijstva in razvoja podeželja, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, gospodarstva in turizma, raziskav, izobraževanja, kulture ter manjšinskih vprašanj. Skupni odbor je bil ustanovljen leta 2015 s ciljem krepitve neposrednih stikov in sodelovanja med ministrstvi in službami Vlade Republike Slovenije in Deželnim odborom Furlanij - Julijske krajine.

Na dogodku je sodelovala tudi vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za digitalno družbo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo mag. Špela Kern, ki je poudarila, da si na področju digitalne infrastrukture in digitalnih tehnologij Slovenija želi sodelovanja z Avtonomno deželo Furlanijo - Julijsko krajino. »Na območjih nedelovanja trga želimo dokončati pokritost z optično infrastrukturo in infrastrukturo mobilne telefonije 5G ter nadaljevati v sklopu skupnih projektov v okviru sredstev CEFDigital (Instrumenta za povezovanje Evrope CEF – Digitalno), kakor je čezmejni pilotni projekt 5G-SITACOR (Inception study for the deployment of 5G in the cross-border sections of the TEN-T Mediterranean and Baltic – Adriatic corridors between Italy and Slovenia«, v projektnem partnerstvu Regione FGV, v katerega so vključeni slovenski partnerji: Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Telekom Slovenije, d.d., Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d.d.) in Luka Koper d.d.), kjer bi po izvedbi študije nadaljevali z izvedbo del,« je povedala vršilka dolžnosti generalne direktorice.

Poudarila je, da si želimo sodelovati tudi na področju kvantnih komunikacij in super računalništva. Saj bi vse to pomenilo hitrejši dostop do novih trgov ter nadgradnjo storitev kamor sodijo tudi pametna mesta in skupnosti s projekti kot so na primer kolesarske poti, pametni parki, kulturna dediščina, trajnostno kmetijstvo, inovativni razpršeni hoteli. Ob koncu je vse povabila k sodelovanju v okviru konzorcijev Evropske digitalne infrastrukture – EDIC Citiverse za uporabo podatkov in simulacijo različnih procesov, sistemov mest ter gradnji podatkovnih prostorov.

Udeleženci zasedanja so sprejeli skupno izjavo, ki je na voljo v slovenskem in italijanskem jeziku.