Skoči do osrednje vsebine

Nemška akademska služba razpisuje nagrade za temeljne akademske vrednote

Nemška akademska služba za izmenjave (angleško The German Academic Exchange Service) razpisuje nagrade za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere na področju temeljnih akademskih vrednot. Nagrajene bodo tri znanstvene publikacije, ki prispevajo k promociji temeljnih akademskih vrednot in prispevajo k razpravi o teh vrednotah v okviru Evropskega visokošolskega prostora.

Nemška akademska služba za izmenjave (v angleščini) je v okviru svojih aktivnosti, vezanih na bolonjski proces, že leta 2022 prvič objavila poziv za Nagrade za temeljne evropske vrednote (angleško Fundamental Academic Values Award), ki jih podeljuje za priznanje za prispevek raziskovalcev na začetku kariere k raziskovanju temeljnih vrednot v znanosti in akademskem svetu. Prve nagrade so bile leta 2023 podeljene najbolje ocenjenim kandidatkam in kandidatom v Berlinu.

Poziv je namenjen raziskovalkam in raziskovalcem na začetku kariere (diplomanti z magistrskim ali doktorskim nazivom - v angleščini), ki so izjemno znanstveno prispevali k ohranjanju in zagovarjanju temeljnih akademskih vrednot v Evropskem visokošolskem prostoru (angleško European Higher Education Area - EHEA). Na razpis se lahko prijavijo raziskovalke in raziskovalci z vseh akademskih področij in vseh narodnosti.

Prijave morajo temeljiti na znanstveni publikaciji, ki je neposredno in izključno povezana s temeljnimi vrednotami v visokošolskem izobraževanju. Prav tako mora obstajati jasna povezava z visokošolskim izobraževalnim prostorom oziroma morajo ugotovitve dokazovati jasno dodano vrednost k akademski razpravi o temeljnih akademskih vrednotah v visokošolskem izobraževalnem prostoru (akademska svoboda in integriteta, avtonomija institucij, sodelovanje študentov in osebja pri upravljanju visokega šolstva, javna odgovornost visokega šolstva). V času prijave znanstvena publikacija ne sme biti starejša od pet let.

Rok za prijavo je 20. maj 2024. Prijave z vso potrebno dokumentacijo (podrobnosti v angleškem jeziku v prilogi) je potrebno oddati najkasneje do 20. maja 2024 ob 23:59 preko spletnega obrazca.

Nagrade zagotavlja nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave. Trije nagrajenci bodo prejeli denarne nagrade v višini 7000, 6000 in 5000 evrov. Poleg tega bodo povabljeni, da svoje raziskave predstavijo na javni konferenci konec leta 2024. Potne stroške in stroške nastanitve bo krila Nemška akademska služba za izmenjave.