Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Omladič na odprtju prenovljenih prostorov doma starejših Rakičan

Državni sekretar dr. Luka Omladič se je minuli petek udeležil odprtja prenovljenih prostorov matične enote doma starejših Rakičan v Murski Soboti, ki je največji tovrstni zavod v Pomurski regiji. Uradna kapaciteta doma po prenovi znaša 338 postelj.

Skupna investicijska vrednost projekta celovite obnove matične enote je znašala 14 milijonov evrov, pri čemer je 10,8 milijona zagotovila Evropska unija v okviru mehanizma React-EU, preostanek v višini 3,2 milijona evrov pa zavod Dom starejših Rakičan, ki ga vodi direktor Zoran Hoblaj.

Državni sekretar dr. Luka Omladič in direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj se rokujeta pred začetkom slovesnosti ob odprtju prenovljenih prostorov

Državni sekretar dr. Luka Omladič in direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj

Državni sekretar dr. Omladič se je v nagovoru na slovesnosti posebej zahvalil zaposlenim v domu starejših: »Vi ste srce doma. Vaša skrb za starejše, sočutje in potrpežljivost so vrline, ki jih za delo s starejšimi potrebujete. Na ministrstvu za solidarno prihodnost se zavedamo vašega prispevka, brez katerega si skrbi za starejše ne znamo predstavljati. Želim poudariti, da smo hvaležni za poslanstvo, ki ga opravljate, obenem si na ministrstvu prizadevamo, da bi z različnimi ukrepi podprli vaše delo.«

Nagovor državnega sekretarja dr. Luke Omladiča na odprtju obnovljenih prostorov

Državni sekretar dr. Luka Omladič

Najpomembnejši rezultat zahtevne prenove prostorov je izboljšanje kvalitete in udobja bivanja stanovalcev, saj se je z rekonstrukcijo odpravilo vse tri- ali štiriposteljne sobe, v katerih je bilo pred tem nastanjenih 92 stanovalcev. Zaradi prenove, v sklopu katere so bile urejene eno- in dvoposteljne sobe s kopalnicami, se je skupna kapaciteta zavoda sicer nekoliko zmanjšala (za 50 postelj). Z rekonstrukcijo je bilo pridobljenih 24 enoposteljnih sob in 87 dvoposteljnih sob, skupno torej 198 postelj.

Hkrati se je dozidala pralnica, zimska vrtova, terase in dnevni prostori. Prenovljen objekt je po novem zasnovan tako, da se lahko nemoteno vzpostavijo izolacijske enote – rdeče in sive cone. Izveden je bil tudi ukrep lokalnega prezračevanja, ki bo pripomogel k zmanjšanemu tveganju okužb preko centralnih sistemov prezračevanja ter ostali predvideni pogoji, ki bi omogočili nemoteno in varno delovanje za možnost preprečevanja in obvladovanja okužb.

Nagovor državnega sekretarja dr. Luke Omladiča pred zbranimi gosti

Zbrani gostje na slovesnosti ob odprtju prenovljenih prostorov