Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Mateja Čalušić na terenskem obisku na Gorenjskem

Ministrica Mateja Čalušić je danes na Gorenjskem obiskala več lokacij, kjer se je seznanila s stanjem v kmetijstvu. Osrednji dogodek dneva je bila otvoritev 29. spomladanskega kmetijskega obrtnega sejma v Komendi, kjer je skupaj z županom Komende in organizatorji otvorila sejem. V svojem uvodnem nagovoru je poudarila pomen sodelovanja v celotnem prehranskem sistemu.

Organizator 29. spomladanskega kmetijskega obrtnega sejma v Komendi je Konjeniški klub Komenda, ki bo tudi letos privabil številne obiskovalce na hipodrom Komenda. Ta tradicionalni dogodek predstavlja priložnost za srečanje in povezovanje deležnikov v kmetijskem sektorju ter promocijo inovativnih rešitev in izdelkov. Ministrica Čalušić je ob otvoritvi sejma nagovorila obiskovalce ter v svojem uvodnem govoru izpostavila ključni pomen sodelovanja v celotnem prehranskem sistemu. Povedala je, da kmetje niso edini ključni člen, ter izrazila prepričanje, da je za trajnostne rešitve potrebno združiti moči vseh deležnikov, saj le tako lahko izboljšamo odpornost in trajnost naših prehranskih sistemov, spodbujamo razvoj kmetijstva ter uspešno odgovorimo na izzive, s katerimi se že danes soočamo v naši družbi. Ministrica je še dodala, da kmete cenimo, spoštujemo in potrebujemo ter da kot država moramo zagotoviti varno okolje za njihovo delo in razvoj.

Med drugim se je ministrica udeležila tudi 15. seje Sveta Območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Ljubljana, kjer je izpostavila, da se zaveda kompleksnosti in izzivov, s katerimi se sooča to ključno področje. Izpostavila je tudi nekatere specifične izzive, med katerimi izstopajo podnebne spremembe. Zadnje ekstremne poplave so nas ponovno opomnile, da nam zmanjkuje časa in da si ne smemo zatiskati oči pred tem. Poudarila je, da je čas za ukrepanje zdaj in to moramo storiti skupaj.

Ministrica Čalušić si je ogledala tudi dva primera dobrih praks LAS-a Komenda »LAS za mesto in vas«, obiskala podjetje Interexport, ki se med drugim ukvarja tudi s kmetijsko mehanizacijo, ter kmetijo Jamšek, ki se ukvarja s prirejo mleka. Ministrica je zadovoljna, da v Sloveniji Lokalne akcijske skupine (LAS) uspešno delujejo in so aktivne v vseh regijah države.