Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Osredotočiti se je treba na glavne organizatorje tihotapljenja

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na Brdu pri Kranju gostil konferenco procesa Brdo. Na konferenci so sodelovali ministri in predstavniki partneric Zahodnega Balkana, Avstrije, Italije in Madžarske, predstavniki inštitucij Evropske unije, mednarodnih in regionalnih organizacij ter drugih zainteresiranih partnerjev.

Udeleženci konference so razpravljali o učinkovitem upravljanju migracij s poudarkom na krepitvi boja proti tihotapljenju migrantov.

Kot je povedal minister Poklukar, je vprašanje varnosti nadvse pomembno. »Zato se še toliko bolj zavedamo, da grožnje naši skupni varnosti ne upoštevajo meja. Regija Zahodnega Balkana pri tem ni izjema. Varnost v regiji vpliva na varnost v državah Evropske unije in seveda velja tudi obratno. Vzpostavljanje in negovanje širokega dialoga zato lahko pomembno prispeva k varnosti na širšem območju.«

Tihotapljenje migrantov je izrazito čezmejna kriminalna dejavnost, zato je uspešno soočanje s tem izzivom na Zahodnem Balkanu možno le s sodelovanjem in medsebojnim zaupanjem vseh akterjev v regiji. »V zadnjih nekaj letih je tihotapljenje migrantov in z njim povezane oblike kriminala doseglo neslutene razsežnosti, ki organiziranim kriminalnim skupinam prinašajo ogromne nelegalne prihodke,« je dejal minister Poklukar. »Osredotočiti se je treba na glavne organizatorje tihotapljenja in hkrati izvajati finančne preiskave za izsleditev in zaseg njihovega nezakonito pridobljenega premoženja. Posebno pozornost pa je treba nameniti tudi uporabi digitalnih tehnologij, družbenih medijev in šifriranih komunikacij, ki postajajo sestavni del dejavnosti tihotapljenja nezakonitih migrantov,« je poudaril Poklukar.

V boju proti tihotapljenju migrantov je nujno sodelovanje. Pri tem je minister omenil uspešno delo operativne delovne skupine Zebra: »Cilj te mednarodne operativne delovne skupine je razbiti organizirane kriminalne združbe, ki delujejo v več državah. Skupino vodi Hrvaška, pri tem pa ji pomaga Slovenija. Država partnerica je Bosna in Hercegovina, pridružila pa se je tudi Nemčija, kmalu naj bi se še Romunija. Dodana vrednost dela operativne delovne skupine je, da se pri tem zbirajo številni kriminalistično-obveščevalni podatki, ki imajo vrednost ne le za člane operativne skupine, ampak tudi za države članice, za naše policije in Europol.«

Ministri so si na konferenci izmenjali izkušnje in najboljše prakse s področja policijskega sodelovanja, s pomočjo katerih bodo skupaj opredelili nadaljnje ukrepe za krepitev boja proti tihotapljenju migrantov. Ti bodo načrtovani glede na dejanske operativne potrebe vseh na zahodnobalkanski migracijski poti.

Ob robu konference se je minister Poklukar na dvostranskih srečanjih sestal z ministrom za notranje zadeve Črne gore Danilom Šaranovićem in ministrom za notranje zadeve Severne Makedonije Pančem Toškovskim. Potrdili so dobro dvostransko sodelovanje, ki ga želimo vsi še okrepiti. Strinjali so se, da je za uspešno soočanje z varnostnimi izzivi izrednega pomena tesno sodelovanje in izmenjava kakovostnih informacij.