Skoči do osrednje vsebine

Minister podelil plaketo Združenju Sever

Zveza policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever) je organizirala slavnostno akademijo, s katero so se spomnili ustanovitve združenja pred 30 leti. Slavnostna govornika sta bila predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Minister Poklukar je poudaril neprecenljiv prispevek policijskih veterank in veteranov pri nastanku naše države: »Združenje Sever že od svoje ustanovitve naprej sestavljate nekdanji miličniki in miličnice, policistke in policisti ter zaposleni v organih za notranje zadeve, prekaljeni v številnih akcijah za zavarovanje demokratičnih procesov konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in v osamosvojitveni vojni leta 1991. Skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe in celotnim slovenskim narodom ste se z orožjem v rokah uprli agresorski Jugoslovanski armadi, na Primorskem že dan prej in izbojevali zmago za samostojno, suvereno in neodvisno Republiko Slovenijo ter skupaj z odgovorno politiko dosegli miren in dokončen umik agresorske vojske skozi koprsko pristanišče.« Osamosvojitveno obdobje so zaznamovali neverjetna enotnost slovenskega naroda, sodelovanje in pristna ljubezen do domovine, pa tudi žalost in solze ob izgubi padlih sodelavcev, tovarišev in soborcev slovenske Milice, Teritorialne obrambe in civilnih žrtev vojne za Slovenijo.

Združenje Sever je imelo pomembno vlogo tudi pri razvoju slovenske policije. »Opravili ste zgodovinsko vlogo pri preoblikovanju in razvoju slovenske policije v sodobno, demokratično in neodvisno institucijo. S svojim znanjem in izkušnjami ter visoko stopnjo profesionalnosti ste vzpostavili trdno zaupanje Slovenk in Slovencev v slovensko policijo, njene vrednote, profesionalnost in strokovnost. Mnogi od vas ste gradili sistem notranje varnosti na mnogih področjih. In tisto najpomembnejše - mladim policistkam in policistom ste dali zgled in vrednote policijskega poklica.«

Ministrstvo za notranje zadeve tesno sodeluje z Združenjem Sever. »Zveza policijskih veteranskih društev Sever je predvsem naša veteranska organizacija, ki jo na Ministrstvu za notranje zadeve in v Policiji cenimo, spoštujemo in vam pomagamo pri vašem delovanju in tako bo tudi v prihodnje. Spoštovanje policijskih veterank in veteranov pomeni predvsem spoštovanje naše lastne države, odnos do naše zgodovine ter najpomembnejše, odnos do naših sodelavk in sodelavcev. To ni samo golo dejstvo, to je naša vrednota,« je dejal minister.

Ob tej priložnosti je minister Boštjan Poklukar Združenju Sever podelil visoko priznanje – plaketo Ministrstva za notranje zadeve. V imenu Združenja jo je prevzel predsednik združenja dr. Tomaž Čas.