Skoči do osrednje vsebine

Minister Maljevac s podpredsednico Evropske komisije Šuica o demografskih spremembah v Sloveniji

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je srečal z evropsko komisarko in podpredsednico Evropske komisije Dubravko Šuica, pristojno za področji demokracije in demografije. Komisarka, pobudnica srečanja, je svoj obisk v Sloveniji želela izkoristiti tudi za razpravo o demografskih orodjih, ki jih je v preteklem letu predstavila Evropska komisija.

Maljevac in Šuica sta na srečanju razpravljala o različnih prijemih, ki jih države članice uporabljajo v naslavljanju demografskih sprememb. Evropska komisija je pred nedavnim namreč sprejela sporočilo, v katerem je predstavila širok nabor orodij, ki so na voljo za obvladovanje demografskih sprememb v družbi in skupnostih Evropske unije. Orodja vključujejo regulativne instrumente, okvire politik in finančno podporo, ki so ključnega pomena pri soočanju z izzivi, kot so staranje prebivalstva, zmanjševanje delovno sposobnega prebivalstva in pomanjkanje delovne sile.

 Minister Simon Maljevac in evropska komisarka in podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica se rokujeta

Minister Simon Maljevac in evropska komisarka in podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Minister Maljevac je v svojem delu razprave predstavil demografske razmere v Sloveniji in delo ministrstva od lanskoletne vzpostavitve do danes. V ospredje je postavil zakon o dolgotrajni oskrbi in oblikovanje nove javne stanovanjske politike. Obe področji sta tesno povezani z dolgoživostjo družbe. Izrazil je podporo celovitemu pristopu Evropske komisije k demografskim spremembam, ki temelji na štirih stebrih: podpori staršem, opolnomočenju mlajših generacij, podpori starejšim generacijam in obravnavi pomanjkanja delovne sile z upravljanimi migracijami. Poudaril je tudi pomen prilagajanja politik lokalnim razmeram ter vključevanja enakosti spolov, nediskriminacije in medgeneracijske pravičnosti v politične odločitve. Komisarka Šuica je pozdravila napore ministrstva, še posebej v delih zakonskega uokvirjanja dolgotrajne oskrbe, deinstitucionalizacije socialnega varstva in oblikovanja sistemskih rešitev za javno stanovanjsko politiko.