Skoči do osrednje vsebine

Objavljene Smernice za podporo raziskovalni skupnosti pri uporabi generativne umetne inteligence

Evropska komisija je skupaj z državami članicami in zainteresiranimi deležniki, ki delujejo v okviru ERA Foruma (angleško European Research Area Platform), oblikovala in objavila sklop smernic za podporo evropski raziskovalni skupnosti pri njihovi odgovorni uporabi generativne umetne inteligence (UI).

Smernice za podporo evropski raziskovalni skupnosti so pripravljene pravočasno, saj umetna inteligenca spreminja vsako stopnjo raziskovalnega procesa v vseh znanstvenih disciplinah.

Zmogljiva generativna orodja umetne inteligence lahko resnično pospešijo znanstveno delo – tako da v hipu ustvarijo besedila, slike in kode – vendar se moramo zavedati tudi njihovih tveganj in omejitev.

Ta priporočila bodo evropski raziskovalni skupnosti pomagala vključiti orodja umetne inteligence v svoje delo na način, ki podpira integriteto raziskav in dolgoročno ohranja zaupanje javnosti.

Vključene so smernice za:

  • Raziskovalke in raziskovalce,
  • raziskovalne organizacije,
  • za tiste, ki financirajo raziskave.

Gre za dokument ki bi ga želeli v tesnem sodelovanju z znanstveno skupnostjo izboljševati in posodabljati, da bodo raziskave generativne umetne inteligence vedno usklajene s tem, kdo smo in za kaj se zavzemamo.