Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon skupaj s skoraj 500 otroki iz zamejstva v Planici navijal za naše orle

V Planici je danes še posebej živahno, razlega se otroški smeh in odmeva bučno navijanje. Po izredno uspešni lanskoletni akciji urada je minister Matej Arčon tudi letos pod Ponce povabil šolarje iz zamejstva. Tokrat se je pod velikanko zbralo rekordnih blizu 500 slovenskih otrok in mladih iz vseh štirih zamejskih skupnosti, iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške.
Minister in zamejski otroki držijo zastavice slovenske in i feel Slovenia. Otroci so nasmejani.

Minister Arčon z zamejskimi otroki. | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Minister Arčon je ob tem srčnem dnevu izrazil svoje veselje, da je lahko že drugo leto v Planici pozdravil toliko otrok. »Čudovito je, da smo lahko 500 otrok iz zamejstva osrečili in pripeljali na ta edinstven športni dogodek, da vsi skupaj navijamo za eno in edino Slovenijo. Vesel in ponosen sem, da smo jih lahko razveselili.«

Čutiti je bilo veselje in navdušenost otrok. Nekateri so danes prvič v živo videli letalnico bratov Gorišek, spet drugi so komaj čakali, da po lanski lepi izkušnji ponovno doživijo ta nepozaben dan. 15-letna Zora iz Porabja je povedala, da se je z veseljem vrnila, sicer se boji višine, ampak ji je »dobro gledati skakalce«. Z navdušenjem je dogajanje pričakovala tudi 13-letna Dolores: »Zelo mi je všeč in zabavno,« je dejala. Otroci iz Benečije v Italiji, ki se te dni z zimskimi in drugimi športi spoznavajo v Krajnski Goric, so vzneseno vzklikali »Planica je najboljša!«. Mladi iz Avstrije so se razveselili zastavic in navijaških pripomočkov, ki jim jih je podaril minister Arčon in komaj čakali, da se pričnejo kvalifikacije. Ministru so povedali, da se veselijo, da vidijo tudi Petra Prevca, ki letos zaključuje svojo kariero. Vsi skupaj pa so ob skupinski sliki malce tudi povadili navijanje, s ponosom so naglas vzklikali »Slovenija!«.

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je navijaško obarvan dan pripravil v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije in slovenskimi krovnimi športnimi organizacijami v vseh štirih sosednjih državah, Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji, Slovensko športno zvezo iz Avstrije, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Zvezo slovenskih društev na Hrvaškem.