Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 96. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 96. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2024

Vlada je izdala Uredbo o spremembi Uredbe o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2024.

V 8. členu omenjene uredbe se spremeni dan začetka in konca kampanje vnosa zbirnih vlog za leto zahtevkov 2024. Začetek kampanje se prestavi z 29. marca 2024 na 8. april 2024, konec kampanje pa z 8. julija 2024 na 10. julij 2024. Vzrok za odlog začetka kampanje je boljša priprava aplikacijskega sistema za vnos zbirnih vlog v letu 2024. 

Predlog uredbe o dobrobiti psov in mačk in njihovi sledljivosti

Vlada je sprejela predlog stališča Slovenije k Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dobrobiti psov in mačk ter njihovi sledljivosti.

Republika Slovenija pozdravlja namen in cilje Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dobrobiti psov in mačk in njihovi sledljivosti, saj se zaveda pomena harmoniziranih standardov Evropske unije (EU), ki bodo poenotili pogoje za vzrejo, namestitev in ravnanje s psi in mačkami v obratih za vzrejo in prodajo ter v zavetiščih med državami članicami.

Predlagani ukrepi za krepitev dobrobiti psov in mačk in vzpostavitev enotnega sistema sledljivosti so v skladu z načelom trajnosti in pričakovanji državljanov EU. Vzpostavitev enotnega sistema sledljivosti v EU je pomembna še zlasti z vidika preprečevanja nepoštenega spletnega oglaševanja in nezakonite trgovine s pasjimi in mačjimi mladiči. Poleg predpisanih minimalnih zahtev za dobrobit psov in mačk ter sledljivosti je pomemben korak k izboljšanju dobrobiti psov in mačk tudi obvezno ozaveščanje kupcev in zahtevane kompetence skrbnikov.

Slovenija pozdravlja tudi pristop glede predlaganih prehodnih obdobij, kar bo omogočilo vsem zadevnim subjektom prilagoditev novih zahtevam.

Stališče do Predloga sklepa Sveta o stališču, ki ga Evropska unija zastopa v Mednarodnem svetu za tropski les v okviru postopka sprejemanja odločitev brez sestajanja v zvezi s podaljšanjem Mednarodnega sporazuma o tropskem lesu

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije k Predlogu sklepa Sveta o stališču, ki ga Evropska unija zastopa v Mednarodnem svetu za tropski les v okviru postopka sprejemanja odločitev brez sestajanja v zvezi s podaljšanjem Mednarodnega sporazuma o tropskem lesu iz leta 2006. Slovenija predlog sklepa podpira.

Ta predlog se nanaša na sklep Sveta o določitvi stališča, ki naj ga Evropska unija zastopa v Mednarodnem svetu za tropski les (v angleščini International Tropical Timber Council - ITTC) v zvezi s predlaganim podaljšanjem Mednarodnega sporazuma o tropskem lesu iz leta 2006. Slovenija predlaga, da Evropska unija v Mednarodnem svetu za tropski les glede predlaganega podaljšanja Mednarodnega sporazuma o tropskem lesu iz leta 2006 zavzame stališče, da Unija privoli v ali glasuje za podaljšanje Mednarodnega sporazuma o tropskem lesu iz leta 2006 za dodatno obdobje treh let, pri čemer se sprejme odločitev brez fizičnega sestanka. Za ta namen se predlaga, da se pooblasti Komisijo, da v Mednarodnem svetu za tropski les zastopa stališče Unije. Podaljšanje Sporazuma iz leta 2006 za dodatno obdobje treh let je v interesu Slovenije ter Evropske unije, saj je treba do začetka procesa za dogovor o novem sporazumu nasloviti nekatera pomembna vprašanja, vključno z arhitekturo financiranja. Hkrati se mora organizacija prilagoditi novim horizontalnim politikam in novim mednarodnim sporazumom, povezanim z gozdovi, kot je Kunminško-montrealski svetovni okvir za biotsko raznovrstnost.